В Україні неплатежі за електроенергію встановили історичний максимум - більше $400 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні неплатежі за електроенергію встановили історичний максимум - більше $400 млн

Енергетика
783
Неплатежі за електроенергію в Україні досягли максимального значення за всю історію незалежності країни – більше 400 млн дол.
При цьому основна частина боргу за електрику припадає на водоканали. Через критичну заборгованість водоканалів за електроенергію перед енергопостачальними компаніями останні недоплатили в оптовий ринок тільки за квітень 250 млн дол.
“До 15 травня повинні були надійти кошти від обленерго в оплату електроенергії за квітень. Недоотримано 2 млрд грн (250 млн дол). З урахуванням боргу за березень загальний дефіцит коштів в енергоринку досяг 3,3 млрд грн (близько 420 млн дол)”, – сказав співрозмовник агентства.
За його словами, це відповідає приблизно половині товарної продукції енергогенеруючих компаній за місяць. У результаті знизилися розрахунки з виробниками електроенергії, які змушені накопичувати борги перед постачальниками палива, в тому числі вугілля.
“Вже восени можуть виникнути проблеми з виплатою зарплати у шахтарів, а пізніше – в енергетиків”, – прокоментував ситуацію старший аналітик компанії “Інтегрітес” Євген Тимошенко. За його словами, проблема полягає в тому, що в бюджеті поки немає реальних коштів для компенсації різниці в тарифах на воду для населення. Вже за підсумками I кварталу 2013 р. рівень платежів водоканалів за електроенергію скоротився до 10%.
“Якщо в 2010 р. борги водоканалів за електроенергію досягали 190 млн дол, то зараз вони вже перевищують 400 млн дол. Водоканали залишилися без держпідтримки і не можуть вчасно розраховуватися за електроенергію, що загрожує їх відключеннями. З настанням холодів почнуться проблеми у теплогенерації”, – сказав експерт.
На його думку, “ситуація набуває загрозливого характеру, тому що крім водоканалів можна очікувати соціально-економічних проблем у всіх учасників виробничого ланцюжка, починаючи з видобутку вугілля”.
“Це загрожує соціальним напруженням як з боку постачальників комунальних послуг, так і з боку споживачів”, – вважає Тимошенко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас