Шведський експерт: Україна скотилася у 1993-ій рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шведський експерт: Україна скотилася у 1993-ій рік

Казна та Політика
5470
Консолідація влади та державної власності в руках правлячої сім’ї в Україні відбувається значно швидше, ніж у Росії. Таку думку в інтерв’ю «Українському тижню» висловив старший науковий співробітник Інституту Петерсона з міжнародної економіки (США), шведський економіст Андерс Аслунд.
Експерт відзначив, що постання олігархічних систем у пострадянських країнах стало побічним продуктом пізньої лібералізації зовнішньої торгівлі, що забезпечила кільком особам виняткові привілеї у зовнішній торгівлі сировиною, зокрема, газом чи сталю.
Однак, наголосив Аслунд, спочатку в Росії, а потім в Україні відбувається зворотна тенденція – все більше влади та багатства концентрується в руках правлячих кіл або сімей, які не хочуть ними ділитися.
«Якщо ми порівняємо теперішню ситуацію в Україні з ситуацією в путінській Росії, то побачимо, що консолідація влади та державної власності в руках правлячої сім’ї у вашій країні відбувається значно швидше і президент Янукович все більше тисне на нелояльних до нього олігархів. І ми бачимо, що деякі з них були змушені тимчасово виїхати закордон», – зазначив Аслунд.
«Колишня олігархічна модель економіки поступово зникає. Капіталізм в інтересах однієї сім’ї нагадує те, що Карл Маркс колись назвав східним деспотизмом, однак влада Януковича обмежена у своїх можливостях, це відверто ретроградна система з сильним руйнуванням верховенства права та прав приватної власності. Інституційно Україна сьогодні, як мені видається, скотилася у 1993 рік», – зазначив експерт.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас