Водоканали і ЖКГ в цілому збиткові тому, що їх вигідно в такому стані утримувати - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водоканали і ЖКГ в цілому збиткові тому, що їх вигідно в такому стані утримувати - експерт

Казна та Політика
1497
Дефіцит прозорості, який існує в сегменті ринку послуг житлово-комунального господарства України і на ринку послуг водоканалів, зокрема, не дозволяє йому вийти зі стану збитковості. Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру “Номос” Михайло Гончар.
“Проблема, що в сегменті ринку послуг водоканалів, що на ринку комунальних послуг в цілому, одна – це дефіцит прозорості, що не дозволяє дати об’єктивну картину реальної собівартості, втрат і, відповідно, тарифів. Оскільки, якщо зробити все прозорим, то буде видно, що споживачі платять зі своєї кишені за діряве, зношене, застаріле господарство”, – сказав Гончар.
Крім того, за його словами, може виявитися, що насправді споживачі за ці послуги ще й переплачують.
При цьому, зазначив він, складається враження, що сформована ситуація вигідна українським чиновникам.
“Водоканали та ЖКГ в цілому збиткові не тому, що вони апріорі збиткові, а тому, що їх вигідно в такому стані утримувати. І чим більші збитки, тим більше прибутку осідає в приватних кишенях тих, хто кришує ці схеми. Тут всі, хто має відношення до ЖКГ, отримують свої крихти з панського столу”, – вважає експерт.
За його словами, декларації та заяви чиновників про необхідність реформування сектора радше носять популістський характер, ніж справжні наміри щось змінити.
“Тіньові бенефіціари всього цього і чиновники-політики у вищих органах влади, що кришують їх, вони по суті, ніби періодично роблять правильні заяви, декларації, пишуть програми з тим, щоб насправді нічого не робити, нічого не змінювати. Тому маємо те, що маємо”, – сказав Гончар.
“Це своєрідні авгієві стайні, які можна розчистити, але немає Геракла, який це зробить”, – підкреслив він.
Нагадаємо, що борги водоканалів перед енергетиками на початок 2012 року склали 3,8 млрд грн, протягом року ця сума зросла ще на 1,9 млрд грн.
Завдяки виділенню урядом субвенцій з Держбюджету на погашення різниці в тарифах для водоканалів в сумі 3,3 млрд грн, їх заборгованість на кінець 2012 року знизилася до 2,4 млрд грн.
За I квартал 2013 року борги водоканалів за електроенергію зросли на 660 млн грн і склали вже 3,1 млрд грн. З такими темпами їх заборгованість може перевищити показник 2012 року, відзначають експерти.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас