Приватбанк готовий запропонувати за пакет акцій НЗФ 500 млн. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватбанк готовий запропонувати за пакет акцій НЗФ 500 млн. грн.

Фондовий ринок
340
Комерційний банк Приватбанк зацікавлений у придбанні 25%-ного пакета акцій Нікопольського заводу феросплавів і оцінює вартість запропонованого пакета в 500 мільйонів гривень (при стартовій ціні 53 мільйона гривень). Про це заявив у ході прес-конференції голова правління Приватбанку Олександр Дубилет.
«Приватбанк готовий заплатити за цей пакет 500 мільйонів гривень, що за даних умов є реальною, справедливою ціною» - підкреслив Олександр Дубилет. Відзначивши, що всі необхідні документи і відповідна заявка банку вчасно були подані конкурсній комісії: «Наша позиція в тім, що банк готовий укласти ще сотні мільйонів інвестицій у підприємство, тому що ми знаємо, як керувати таким комплексом, ми вже вклали в завод більш 40 млн. гривень, причому не у всілякі схеми заліку боргів, а в технічне переозброєння підприємства. Ми протягом трьох років активно беремо участь у безпосереднім керуванні підприємством – через представників банку в Наглядацькій раді і Правлінні підприємства. Але сьогодні нам хтось намагається довести, що найбільший український банк – це недостатньо «великий» інвестор».
За словами банкіра, виставляючи на продаж держпакети найбільш привабливих підприємств України, а тим більше таких унікальних, як Нікопольський ферросплавный, уряд і Фонд держмайна навмисно настають на ті самі граблі. «Конкурс із продажу держпакету акцій НЗФ – це граблі №5. Чи №7. Елементарний аналіз умов так називаного конкурсу, викликає ряд серйозних питань і викликає великі сумніви в щирій меті такого продажу – тобто, забезпечення стабільної роботи заводу і наповнення держбюджету,» - підкреслив Олександр Дубилет. За розрахунками українських і закордонних експертів, ціна продажу 25%-ного пакету акцій НЗФ з обліком права покупця розпоряджатися ще одним держпакетом у 25%, повинна складати як мінімум 200-250 млн. грн. У той же час Фонд «оцінив» пакет всього в 53 мільйона і навмисно обмежив можливості участі в конкурсі всіх потенційних інвесторів, за винятком корпорації «Інтерпайп».
Експерти банку також відзначають, що дивний і точний збіг додаткових умов і показників співробітництва підприємства з групою «Інтерпайп» доведено до абсурду - сьогодні в Україні, Росії та й інших країнах, крім банку «Кредит-Дніпро» (який входить до складу корпорації «Інтерпайп»)навряд чи знайдеться інвестор, що міг би задовольнити умовам Фонду держмайна (хоча б три роки керувати підприємством і виплачувати в плині останніх двох років дивіденди). За словами Олександра Дубилета, сумнівні умови і занижена в кілька разів ціна 25%-ного держпакета акцій НЗФ свідчить або про обмежені фінансові можливості «замовника» конкурсу, або навмисне бажання групи «Інтерпайп» одержати контроль над підприємством на шкоду інтересам держави і самого підприємства. «Готуючись до конкурсу, банк зштовхнувся не тільки з драконівськими «допумовами», але і відвертою протидією з боку чиновників. І це може говорити тільки про те, що конкурс із продажу держпакета акцій НЗФ – є не більш ніж спланованою акцією по передачі підприємства в конкретні руки. «Якщо конкурс на нинішніх умовах відбудеться, це буде серйозним ударом по іміджу України, державному бюджету й унікальному підприємству, яким є Нікопольський ферросплавний. Навряд чи власник, що не знайшов у собі сміливості боротися за акції на чесному конкурсі і заплатити за них реальну вартість, буде вкладати великі інвестиції в розвиток заводу. Мова йде про спекулятивну гру, одержання надприбутку винятково за рахунок інтересів держави й українського народу», - підкреслив Олександр Дубилет. Призвавши лобістів конкурсу, і насамперед корпорацію «Інтерпайп» не ризикувати іміджем і майбутнім ферросплавного заводу, оскільки незаконна його приватизація рано чи пізно одержить правову оцінку, не говорячи про моральну і соціальну сторону цієї недальновидної витівки.
Що ж стосується позиції ФДМ, то на думку голови правління Приватбанку, зацікавленість керівників фонду в «замовленому» характері продажу НЗФ очевидна. «Фонд говорить, що допумови покликано відітнути дрібних інвесторів. Вибачите, чи є ще хоча б хтось в Україні, хто може сказати, що Приватбанк, що має багаторічний досвід керування й обслуговування підприємств галузі, визнаний в усьому світі кращим українським банком, недостатньо великий інвестор?», - відзначив Олександр Дубилет. Банкір також виразив надію, що влада, і насамперед, Кабінет міністрів нарешті звернуть увагу на ситуацію навколо НЗФ і зможуть не допустити повторення історії з продажем держпакетів акцій «Балцема», Північного Гока і багатьох інших стратегічних підприємств. «Коли уряд говорить, що бюджет не одержує грошей від приватизації, нехай він зробить простий крок – запропонує хоча б одне підприємство на відкритому конкурсі й одержить за нього реальну ціну. Поки ж що виграє той, хто ближче усіх до провласного лобі», говорить пан Дубилет.
Для того що б зрозуміти істинність намірів і претендентів, і «Інтерпайпа», і Фонду держмайна, Приватбанк пропонує провести дійсно відкритий конкурс, запросити всіх його учасників, пресу і телебачення, і одночасно розкрити всі конкурсні пропозиції. «І було б добре, якщо б у цей час був присутній перший віце-прем'єр України Микола Азаров, що починає всі міри для наповнення бюджету. Отоді і буде видно, чого реально коштує пакет акцій НЗФ, і за скільки його хотіли продати «Інтерпайпу» завдяки драконівським умовам конкурсу. Я заявляю це відкрито і сподіваюся, що пан Пинчук і представник ФДМ пан Чечетов теж відкритий мені відповідять» - заявив голова правління найбільшого українського банку - «Ми призиваємо всіх претендентів на покупку акцій заводу, і насамперед керівництво корпорації «Інтерпайп» вести чесну гру і не принижувати і «підставляти» перед усім миром країну, її народ і самих себе».
За матеріалами:
ПриватБанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас