Що очікує наші гроші у ці спекотні дні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що очікує наші гроші у ці спекотні дні

Валюта
13744
Травнева спека вже починає бути традицією, але зате наші фінанси не настільки традиційні і змінюються, як то кажуть, на очах. Хто ще міг у травні минулого року очікувати, що в квітні 2013 року будуть більше продавати готівкової валюти, ніж купувати? Швидше за все, і за підсумками травня місяця будемо мати істотне перевищення обсягів продажу готівкової валюти над купівлею. Населення почало відмовлятися від валюти, яку ще рік тому так старанно скуповувало. За перші чотири місяці 2013 р. обсяги нетто-купівлі готівкової валюти впали у 5 разів, і фактично поставили рекорд «непопулярності валюти серед населення». Наша українська традиція: на початку скуповуємо, а потім продаємо. І при цьому тільки думаємо про дохід, а отримуємо збитки.
Та обставина, що населення почало активно обмінювати валюту на гривню, в цілому зрозуміла і має пояснення. Всі розмови про девальвацію гривні так і залишилися розмовами. А далі вже тримати готівкову валюту немає сенсу. Самі збитки. Судіть самі. Валюта, куплена в травні 2009 року, за чотири роки принесла доходу всього 6,7% або 1,67% річних. Дуже великий дохід. Але тільки явно не в Україні. Навіть очікуване зростання курсу долара до 8,3 грн на кінець 2013 р. не врятує ситуацію. У будь-якому випадку, дохід виходить дуже мізерний навіть для найактивніших любителів валюти.
Що ж тоді робити? А люди і так вже роблять. Вони просто обмінюють валютні депозити на гривневі. З початку поточного року обсяг гривневих депозитів зріс майже на 30 млрд. грн, а валютні депозити навпаки зменшилися майже на 0,5 млрд. грн. Як то кажуть, в різні сторони.
З депозитами все зрозуміло, ставки за депозитами знижуються, а обсяги депозитів населення зростають. І будуть зростати і далі, незважаючи на те, що ставки за депозитами в літній період ще більше знизяться. І якщо зараз великі і солідні банки залучають депозит на рік під 16-17%, то вже влітку доведеться задовольнятися ставкою 13-15%. А не виключено, що держбанки будуть залучати гривню тільки під 12% річних. Як кажуть, часи дорогих грошей закінчуються. Але на поточний момент для населення банківські депозити не мають альтернативи. Тому можуть тільки збільшитися скарги про низькі ставки за депозитами, зате приплив грошей на банківські депозити буде тільки наростати. Люди будуть більше забирати валюти з «тумбочок» і поспішати поміняти її на гривню, поки курс не обвалився значно нижче 8 грн. А отримані гроші підуть на ринок депозитів з надією, що дохід за депозитами дозволить перекрити збитки від валютних інвестицій.
Хоча, знайдуться люди, які замість того, щоб розміщувати гроші на банківські депозити, навпаки візьмуть свої гроші і ще додадуть кредитні гроші, щоб або зайнятися будівництвом (ремонтом), або відпочити. З початку 2013 року, обсяг кредитного портфеля населення виріс на 6,5 млрд. грн. Це загальний обсяг з урахуванням видачі нових та погашення старих кредитів. А всього з початку поточного року фізичні особи набрали в банку кредитів на суму більше 32 млрд. грн або 1605 гривень на одного працюючого в Україні. І це незважаючи на те, що поки середня ставка за кредитами для фізичних осіб – це насамперед споживчі кредити – складає майже 30% річних. Багато в чому це короткі кредити до 1 року і тому ставка 30% річних перетворюється на 2,5% на місяць, які виглядають не так вже загрозливо. Хотілося б сподіватися, що в літній період за рахунок зниження ставок за депозитами і ставки за кредитами для населення знизяться хоча б на 1-2%. Але це можна очікувати тільки за окремими кредитними програмами банку. На поточний момент банки не бачать необхідності істотно знижувати ставки за своїми кредитами для населення в умовах, коли попит на кредити досить високий. От якщо попит почне спадати, тоді і банки будуть більш добрими.
За підсумками перших чотирьох місяців 2013 р. монетарна база зросла на 4,7%. Це чудово. Може, для більшості українців слова «монетарна база» нічого не значать, вони насамперед стосуються їхніх власних доходів. Якщо проаналізувати зростання доходів населення за період 2000 по 2012 роки, то чітко простежується тенденція, що зростання доходів населення передусім залежить не від зростання ВВП, а від динаміки монетарної бази. Є такий розумний вираз «коефіцієнт кореляції», який показує взаємозв’язок між двома показниками. І ось цей коефіцієнт показує, що між динамікою монетарної бази та доходу населення в розрахунку на одного жителя існує дуже тісний зв’язок, на рівні 0,92. Як то кажуть, тісніше не буває. Тому якщо монетарна база буде зростати в цьому році, а не знижуватися, як це було в 2012 році, то можна очікувати і зростання доходів населення. У даній ситуації, як кажуть, гроші до грошей. Чим вище динаміка монетарної бази, тим більше грошей, точніше гривні в обігу, а це означає, що ця гривня так чи інакше, але через різні канали (заробітна плата, пенсії, стипендії…) прийде в гаманці українців. Навряд чи будуть окремі особи заперечувати проти цього.
Літній період – це багато в чому період зниження ділової активності. І травень зі своїми святами не найбільш робочий місяць. Тепер гроші все більше і більше піддаються літній спеці, коли хочеться або їх швидко витратити, поки вони є, або заховати в холодний банківський сейф, щоб капали відсотки, поки лежиш на пляжі.
Олександр Охріменко, к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас