Аналіз валютного ринку України в квітні і прогноз на майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналіз валютного ринку України в квітні і прогноз на майбутнє

Валюта
6130
На валютний ринок України активно впливають як зовнішні, так і внутрішні фактори. До першої групи можна віднести зміну вартості основних валют на світових фінансових ринках і стан провідних економік, а до другої – основні економічні показники нашої країни, на які реагує НБУ. Це золотовалютні резерви, стан бюджету і рівень державного боргу відносно ВВП.
У квітні золотовалютні резерви України зросли до 24,7$ млрд. За останні кілька місяців показник стабілізувався після обвального зниження в кінці 2012 року, що є позитивним для стабільності національної валюти та економіки фактором.
Alpari finance.ua
иллюстрация компании Альпари
У ЗМІ активно обговорюється заява, зроблена міністром фінансів України Юрієм Колобовим про досягнення значного прогресу в переговорах про відновлення програми кредитування МВФ. При цьому для відновлення кредитування від нашої країни потрібне введення реформ, спрямованих на формування довгострокового економічного зростання. Зокрема, вжиття заходів для скорочення бюджетного дефіциту, а також введення плаваючого курсу гривні. Ці вимоги зараз не виконуються, з цієї причини питання про отримання необхідних нашій економіці кредитних траншів залишається відкритим. При цьому в даний момент ситуація на валютному ринку України стабілізувалася і поки золотовалютні резерви перебувають на поточних позначках, приводів для занепокоєння немає.
Водночас ситуація на європейських ринках продовжує погіршуватися. В Єврозоні неухильно зростає безробіття і сповільнюються темпи зростання ВВП. Європейський Центральний банк відреагував на негативні статдані зниженням облікової ставки до рекордно низької позначки в 0.5%. Подібна м’яка монетарна політика спрямована на зниження курсу європейської валюти і створення сприятливих умов для стабілізації ситуації в економіці регіону.
При цьому чим гірша макроекономічна ситуація поза США, тим вищим може бути курс американської валюти, і поки американський долар є основною світовою розрахунковою валютою, подібна тенденція зберігатиметься.
Отже, в середньостроковій перспективі ми можемо побачити зниження курсу європейської валюти відносно американської. На внутрішньому валютному ринку України коливання цін на зовнішніх ринках найчастіше відображаються з невеликим тимчасовим лагом, але тенденція може бути аналогічною. Українській національній валюті в даний момент нічого не загрожує і напередодні літнього періоду курс гривні може трохи зміцнитися на тлі сезонних чинників. При цьому в довгостроковій перспективі американська валюта залишається кращою альтернативою з точки зору відношення ризик/дохід.
Олександр Михайленко,
фінансовий аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас