Експерти: якщо не буде відновлення зовнішнього попиту і держпідтримки - промвиробництво в Україні продовжить падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: якщо не буде відновлення зовнішнього попиту і держпідтримки - промвиробництво в Україні продовжить падіння

Казна та Політика
355
Динаміка промвиробництва в Україні за підсумками поточного року залишиться негативною без поліпшення ситуації на зовнішніх ринках і державної підтримки реального сектора, вважають опитані експерти.
За словами начальника відділу фінансових проектів рейтингового агентства “Кредит-Рейтинг” Світлани Рекрут, річне зростання промвиробництва складе 1,2% тільки при поліпшенні ситуації на зовнішніх ринках, інакше показник залишиться негативним.
Начальник управління корпоративних фінансів «УкрСиббанку» BNP Paribas Group Сергій Ягнич прогнозує в 2013 році падіння промвиробництва на рівні 0,5%, при цьому можливе відновлення зростання у другій половині року, але в цілому за рік динаміка буде негативною.
Як вважає начальник сектору ринкових досліджень «Українське кредитно-рейтингове агентство» (UCRA) Віктор Шулик, у другій половині поточного року можливе невелике зростання промвиробництва у випадку масштабної реалізації програми державної підтримки реального сектора.
Керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко очікує зростання промвиробництва на 1-1,2% за підсумками року, на тлі очікуваного підвищення цін на сталь і збільшення попиту на продукцію машинобудування та хімічної галузі.
Серед основних чинників падіння промвиробництва експерти виділяють слабкий зовнішній попит на продукцію української металургії, хімічної галузі та машинобудування, а також слабку динаміку в будівельній галузі та незначне зростання зарплат і споживчих витрат.
Основною передумовою для зростання показника за підсумками року експерти називають низьку порівняльну базу, оскільки за підсумками минулого року промвиробництво також характеризується негативною динамікою.
Як повідомлялося, в Україні спад промислового виробництва в квітня 2013 року до березня 2013 року склав 1,5%, за підсумками січня-квітня 2013 р. (проти аналогічного періоду 2012 року) спад склав 4,2%, до квітня 2012 року спад склав 2,2%.
Спад промвиробництва в грудні 2012 року порівняно з листопадом 2012 року становив 3,9%, з груднем 2011 року – 7,6%, а за підсумками січня-грудня 2012 року (проти аналогічного періоду 2011 року) – 1,8%.
У 2011 році (січень-грудень 2011 року проти січня-грудня 2010 року) промвиробництво в Україні зросло на 7,6%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас