Apple хоче реформувати податкове законодавство США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Apple хоче реформувати податкове законодавство США

Технології&Авто
1740
Голова компанії Apple, яка зберігає у вигляді готівки на рахунках, а також інвестицій, порядку $102 млрд за межами США, збирається запропонувати сенату Конгресу США спростити податкове законодавство на прибуток корпорацій. Зокрема, мова йде про заохочення компаній повернути валютну виручку назад в США, а також про подальше вкладенні цих грошей у створення нових робочих місць, дослідження та розвиток.
В інтерв’ю Washington Post головний виконавчий директор Тім Кук повідомив, що 21 травня він виступить перед постійним підкомітетом сенату з розслідувань, який розслідує справи компаній, що використовують різні обхідні маневри, щоб знизити витрати на податки.
“Щоб повернути готівку назад в США, потрібно заплатити 35% від цих грошей, а це дуже великі цифри, – зазначив Кук в опублікованому в четвер інтерв’ю газеті Washington Post. – Ми не пропонуємо, щоб податок дорівнював нулю. Але я вважаю, він повинен бути розумним”.
У сенаті Кук також докладно розповість про підготовлювану схему нового випуску облігацій компанії на суму $17 млрд. За даними ЗМІ, компанію запідозрили у спробі ухилення від податків через розміщення на ринку цінних паперів.
Apple зберігає в офшорах близько 70% з $154 млрд, накопичених до початку масштабної програми зворотного викупу акцій і збільшення дивідендів. Компанію неодноразово звинувачували в бажанні мінімізувати податкові виплати, завдавши цим збитків американській економіці.
Так, оголосивши про buyback, Apple вирішила профінансувати істотну частину програми за рахунок продажу боргу і не витрачати на неї запаси кеша. Це дозволило заощадити $9,2 млрд на податках. Мова йде не тільки про вже накопичений кеш, а й про звітність по поточних операціях, за які “Яблуко” теж з владою США не розплачується.
Тім Кук готовий з цим посперечатися. По-перше, за один тільки фіскальний 2012 р. Apple виплатила в скарбницю США $6 млрд і за обсягом податкових відрахувань вкотре виявилася одним з лідерів ринку. По-друге, екосистема Apple, для функціонування якої необхідні офшори, приносить Америці набагато більше.
“В Apple дуже сильні моральні орієнтири, і ми віримо в розвинену корпоративну соціальну відповідальність. Подивіться на кількість робочих місць, яку ми створюємо в США”, – зауважив Кук.
Відомо, що Apple збільшить найближчим часом кількість робочих місць у Штатах. Компанія витратить близько $100 млн на фабрики і виробничі потужності зі складання комп’ютерів Mac в США. Для цієї мети планується створити додатково близько 200 робочих місць. Для “Макінтошів” Apple буде використовувати компоненти, вироблені в Арізоні, і здійснювати складання буде в Техасі.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас