Золото падає витками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото падає витками

Банківські метали
4674
У золота новий виток падіння – найдовший безперервний з кінця 2011 року, він спровокований новинами про те, що всесвітньо відомий інвестор Джордж Сорос скоротив вкладення в дорогоцінний метал. Це тільки початок, на думку експертів, з нинішніх $1390 за унцію золото скотиться до $1000. Необхідність зберігати заощадження в золоті відпадає, коли інфляції не передбачається, а фондові ринки зростають, пояснюють експерти.
Падіння цін ф’ючерсних контрактів на золото триває шість днів поспіль і склало вже 5,9%. Це найдовше безперервне падіння за останні 16 місяців. У четвер ф’ючерси на травневу поставку впали на $9,4, або 0,7%, і зупинилися на $1386,9 за тройську унцію.
Ціна золота за останні 12 років збільшилася в сім разів. Період зростання припав на 2002-2008 роки та на 2009-2011 роки. Історичний максимум був встановлений 5 вересня 2011 – $1903 за тройську унцію. У розпал кризи золото стало найдорожчим дорогоцінним металом. У серпні 2012 року співвідношення платини і золота, що виражає вартість унції платини в унціях золота, опустилося до 0,8644 – мінімуму з 1985 року. Різниця між платиною, яка використовуватиметься крім іншого і в промисловості, і золотом, що виступає як захисний актив, служить індикатором здоров’я світової економіки. Плавне зниження золота почалося восени 2012 року, вже у вересні золото поступилося платині першістю. З початку 2013 року золото подешевшало вже на 17%. Особливо різкий обвал стався в середині квітня. Лише за два дні квітневого падіння золото подешевшало на 13%, або на $200, до дворічних мінімумів – $1360,6. Потім був нетривалий відскік.
Падіння, що почалося минулого тижня, посилилося новиною про те, що інвестиційний гуру Джордж Сорос позбувається від цього металу. Його інвестиційний фонд Soros Fund Management на 12% скоротив свої вкладення в золото (у SPDR Gold Trust – найбільший з подібних золотих фондів) ще 31 березня 2012 року, тобто до квітневого обвалу.
Про це стало відомі 15 травня через звіт Комісії з цінних паперів і бірж США. Інші фонди – Northern Trust і BlackRock – скоротили золоті активи наполовину. Всесвітня золота рада у четвер підлила олії у вогонь, опублікувавши дані про падіння попиту на золото на 13% у першому кварталі 2013 року порівняно з тим же періодом роком раніше. Пропозиція від фондів ETF, що позбавляються від золота, зростає швидше, ніж попит на ювелірні прикраси, монети і злитки з боку Китаю та Індії, зазначила рада.
Експерти обіцяють подальше падіння цін на золото. Ціна унції може опуститися до $1350 протягом двох тижнів, вважає аналітик Credit Suisse Рік Деверелл, його слова наводить агентство Bloomberg. Протягом року він прогнозує зниження до $1100 і нижче $1000 за п’ять років.
Відносно інших базових активів золото все ще переоцінене, вважають у Credit Suisse. «Золото впаде, – каже Деверелл. – Необхідність у ньому як у способі зберегти заощадження відпала, і перспектива інфляції в найближчі рік-три значно зменшилася». Прогноз економістів Deutsche Bank AG на тому ж рівні – $1050 за унцію.
Золото, яке саме по собі не гарантує ні дивідендів, ні прибутковості, популярне в інвесторів в кризові періоди, як засіб зберегти заощадження від інфляції.
«Тепер немає ніякої інфляції, акції злітають, і є сильний долар, – перераховує президент Infinity Trading Corp. Фейн Шаффер, його цитує The Wall Street Journal. – Все це скорочує інвестиційну привабливість дорогоцінних металів».
Шаффер цього тижня рекомендував своїм клієнтам ставити на зниження золота. Індекс фондового ринку США Standard & Poor’s 500 з початку року виріс на 16%. «Останнім часом були великі продажі фондів, і ми продовжуємо спостерігати вихід з дорогоцінних металів, – коментує дилер Integrated Brokerage Services LLC Френк Макгі. – Ми не бачимо істотного відновлення (в економіці. – «Газета.Ru»), але є зростання і низька інфляція, так що необхідність ховати активи в золоті відпадає».
«Це стадне почуття, – вважає менеджер First Eagle Gold Fund Речел Бенепе. – Коли є падіння протягом пари місяців, це лякає людей і вони продають». Вона пропонує все ж не поспішати розлучатися з золотом, щоб застрахувати себе від падіння валют і інших активів. «Друкарські верстати по всьому світу ввімкнені на повну потужність, – нагадує вона. – Колись це дасть про себе знати».
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас