Проблему неплатежів водоканалів можна вирішити тільки приватизувавши їх - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблему неплатежів водоканалів можна вирішити тільки приватизувавши їх - експерт

Казна та Політика
650
Проблеми ЖКГ в Україні можна вирішити, лише створивши реальну конкуренцію на цьому ринку, в тому числі і шляхом приватизації водоканалів, борги яких з року в рік лише зростають. Таку думку висловив голова комітету економістів України Андрій Новак.
“Світовий досвід показує, що поки в цій сфері, як і в будь-якій іншій, не буде реальної конкуренції між операторами цього ринку, ми не досягнемо ні зниження енерговитратності, ні підвищення ККД, ні навіть 100% розрахунків споживачів. Зараз абсолютно реально провести приватизацію водоканалів і це необхідно робити якнайшвидше”, – вважає Новак.
За його словами, у сфері ЖКГ необхідно створити ситуацію аналогічну з ринком мобільного зв’язку.
“Раніше радіочастоти теж були тільки державними, ще гірше – в компетенції військових. Якщо навіть у цій сфері при бажанні і політичній волі сталося роздержавлення і приватизація, то у сфері ЖКГ це теж можливо, було б бажання”, – зазначив експерт.
Новак вважає, що коли водоканали стануть приватною власністю, конкуренція на цьому ринку дозволить з часом знизити тарифи на їхні послуги і при цьому поліпшити якість цих послуг.
“Як тільки ми проведемо приватизацію, то, як і на будь-якому іншому конкурентному ринку, оператори, гравці цього ринку, відразу зовсім по-іншому подивляться на енерговитратність, почнуть роботу над підвищенням ККД і поліпшенням якості послуг. Якщо буде реальна конкуренція, кожен громадянин, що проживає на будь-якій території країни, зможе вибирати між різними операторами, і ці оператори будуть боротися за кожного споживача. Зараз же до споживачів нікому немає ніякого діла. І хоча ми оплачуємо рахунки, надані послуги залишають бажати кращого”, – сказав голова комітету економістів України.
За його словами, у сфері житлово-комунального господарства України є три чинники, які гальмують проведення реформ і не дозволяють йому існувати “на будь-якому пристойному рівні”.
Перший фактор – об’єктивний економічний. Він полягає в тому, що на сьогодні житлово-комунальне господарство України є надзвичайно ресурсовитратним.
“Йде дуже багато втрат вже нагрітої води, система така, що близько 70% нагрітої води йде в злив”, – зазначив експерт.
Тобто з економічної точки зору, наше житлово-комунальне господарство на сьогодні є не те, що нерентабельним, а воно просто не відповідає ні реальним витратам, ні реальним можливостям споживачів з оплати за існуючими тарифами.
Другий фактор – управлінський, зазначив експерт: “Не секрет, що житлово-комунальне господарство – одна з найбільш корумпованих сфер, де користуючись тим, що системи обліку енергоресурсів вже давно застаріли, чиновники, потрапляючи на посаду в цій сфері починаючи від начальників ЖЕКів і закінчуючи відповідними міністрами і віце-прем’єрами, активно використовують ЖКГ просто для особистої наживи”.
“Це одна з причин, з якої і не відбувається реформування ЖКГ. Вищі чиновники, які працюють у сфері ЖКГ, просто не зацікавлені в реформах, оскільки тоді у них зникне легке джерело самозбагачення”, – вважає Новак.
Третій фактор – політичний. За словами експерта, те, що від однієї виборчої кампанії до іншої жодна політична сила так і не взяла на себе сміливість здійснити справжні житлово-комунальні реформи або хоча б привести їх до економічно обґрунтованого рівня.
“Не можна сказати, що ця сфера перебуває в критичній ситуації з причини споживачів, які злісно не платять. Тому що більше 90% рахунків ЖКГ оплачуються як споживачами – фізичними особами, так і споживачами – юридичними особами”, – вважає експерт.
На його думку, проблема криється не в споживачах, а саме в комбінації перерахованих факторів.
При цьому, вважає експерт, той факт, що в тому чи іншому населеному пункті країни виникають вогнища проблем ЖКГ, більшою мірою пояснюється тим, “що там управлінський корупційний чинник спрацьовує найбільшою мірою”.
“Тому і виникають проблеми в тому чи іншому місті. Там напевно корупційний чинник проявляє себе неконтрольовано”, – сказав Новак.
Експерт також зазначив, що нинішня влада України і економічно, і політично загнала себе “між двох вогнів”. З одного боку, існує безмежне бажання використовувати легкі корупційні схеми, однією з яких є ЖКГ в сьогоднішньому стані, а з іншого боку, є бажання, зберігаючи політичний рейтинг, займатися соціальним популізмом.
“Ця ситуація може дати два виходи. З одного боку, може бути іскра у вигляді серйозних політичних змін, а з іншого боку може вийти іскра серйозних, справжніх реформ. Якщо все ж бажання мати легкі корупційні гроші переможе, тоді вже все залежатиме від такого поняття, як ступінь терпіння українського народу, і це вже не важливо, чи будуть це протести тих, хто не отримує зарплати, чи це будуть протести через підвищення тарифів. Тут вже у влади може спрацювати інстинкт самозбереження, і вона займеться реальними реформами, а не тільки імітацією їх. Ну, а якщо не спрацює, тоді вже все залежатиме від волі народу. Чи буде ця воля взагалі. І якщо буде, то якою вона буде”, – зазначив голова комітету економістів України.
Нагадаємо, що за результатами 1 кварталу 2013 р. водоканали наростили борги на 660 млн грн і досягли позначки 3,1 млрд грн.
Тільки в березні цього року борги водоканалів і державних шахт за електроенергію призвели до недофінансування енергоринку на 1,3 млрд грн.
У квітні обсяги товарної продукції генерації і боргів енергоринку за неї зрівнялися і досягають 7,8 млрд грн. Така ж ситуація прогнозується в травні-червні.
За прогнозами експертів, дефіцит коштів в оптовому ринку електроенергії за підсумками 2013 р. може досягти рекордного значення 5,1 млрд грн.
Якщо врахувати борги водоканалів і шахт за електроенергію, то реальні борги енергоринку досягнуть 13 млрд грн. Це відповідає товарній продукції всієї генерації за 1,5 місяці. У такій ситуації генерація може опинитися на межі банкрутства, вважають експерти.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас