Рецесія затягує Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рецесія затягує Європу

Казна та Політика
882
Франція вступила в рецесію, ВВП єврозони за перший квартал упав на 0,2%
Економіка Франції в рецесії, німецькій в першому кварталі вдалося продемонструвати лише невелике зростання, свідчать дані статистичних бюро обох країн. У річному вираженні ВВП єврозони впав на 1%. Надії на відновлення за рахунок зростання зовнішнього попиту не виправдовуються, попереджають експерти. Рецесія єврозони буде довшою і глибшою, ніж передбачалося, вважають фахівці рейтингового агентства Moody’s.
Обсяг ВВП держав єврозони в першому кварталі 2013 року знизився на 0,2% порівняно з попередніми трьома місяцями, коли було зафіксовано зменшення на 0,1%. У річному вираженні ВВП скоротився на 1%, свідчать попередні дані Статистичного управління Євросоюзу. Аналітики, опитані агентством Bloomberg, прогнозували зниження обсягу ВВП на 0,1% в порівнянні з четвертим кварталом 2012 року і на 0,9% відносно першого кварталу минулого року.
У рецесію скотилася економіка Франції: ВВП країни падає другий квартал поспіль, свідчать дані національного статистичного управління Insee. У четвертому кварталі минулого року економіка знизилася на 0,2%, у першому кварталі цього року ВВП Франції скоротився на 0,2% Обсяг інвестицій в країну впав на 0,9%. У річному вираженні економіка просіла на 0,4%. Споживчі витрати в першому кварталі знизилися на 0,1%, загальний обсяг виробництва товарів і послуг – також на 0,1% після скорочення на 0,4% в четвертому кварталі.
На відміну від всієї єврозони, де рецесія почалася торік, Франції вдавалося після кризи 2008-2009 року уникати падіння економіки два квартали поспіль, що формально свідчить про рецесію.
Результати найбільшої економіки Європи – німецької – виглядають більш обнадійливо. За попередніми оцінками федерального статистичного відомства Німеччини, у першому кварталі ВВП країни виріс на 0,1% в порівнянні з падінням на 0,7% у четвертому кварталі. Зростання забезпечили здебільшого витрати домогосподарств. Правда, аналітики очікували трохи більшого показника зростання – на 0,3%. У річному вираженні німецька економіка скоротилася на 0,2%. За прогнозом міністерства економіки Німеччини, до кінця цього року економіка зміцниться. Обсяг промислових замовлень і промвиробництва в лютому і березні виріс, а обстановка на ринку праці залишається сприятливою.
Економісти пов’язують можливість покращення ситуації в основному із зовнішнім споживанням, в тому числі з експортом продукції автомобільної промисловості.
«Всі надії прив’язані до зовнішнього попиту. Але жорсткі податкові заходи в США і сумніви у відновленні китайського ринку говорять про те, що надії на зростання експорту не надто виправдані», – відзначає економіст ING Пітер Ванден Хут, якого цитує Financial Times.
«Список негативних факторів для Європи дуже великий: податкова консолідація, зростання безробіття, жорсткість умов отримання кредиту, зростання євро відносно єни і брак глобального попиту», – додає аналітик ABN Amro Нік Куніс.
Для поліпшення ситуації Європейський центральний банк знизив відсоткову ставку з 0,75% до рекордних 0,5%. Керівництво банку заявило про намір почати нові дії для підтримки економіки, аж до введення від’ємної ставки за депозитами. Від’ємна ставка за депозитами ЄЦБ фактично змусить банки направляти гроші в економіку, так як за вклади на рахунках регулятора доведеться платити.
«Гірший, ніж очікувалося, початок року, безумовно, схвилює керівників ЄЦБ. Сьогоднішні дані можуть спровокувати і більш серйозні дії, ніж просто зниження ставки, яке багато хто вважає символічним кроком», – сподівається Кріс Вільямсон, головний економіст Markit, якого цитує Bloomberg.
Інвестори також насторожено ставляться до перспектив відновлення економіки ЄС. Менше половини інвесторів в рамках недавнього опитування рейтингового агентства Fitch заявили, що вірять у довгострокове відновлення фінансових ринків Європи, частина вважають спокій лише тимчасовим затишшям. За оцінками Європейського центрального банку (ЄЦБ), економіка єврозони знизиться цього року на 0,5%, Єврокомісія прогнозує зниження на 0,4%.
Рецесія в єврозоні буде більш тривалою і глибокою, ніж уявлялося раніше, свідчить і нова доповідь міжнародного рейтингового агентства Moody’s. За останні три місяці темпи відновлення світової економіки після торішнього спаду погіршилися, йдеться в доповіді. ВВП розвинених держав, що входять в G20, виросте тільки на 1,2% в 2013 році, вважають в Moody’s. У 2014 році зростання повинно прискоритися до 1,9%.
Ольга Алексєєва
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас