Чому американцям не підійшов український енергоринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому американцям не підійшов український енергоринок

Енергетика
2397
AES Corporation продала активи в Україні, не зумівши знайти для них місце в своїй стратегії “переконливих конкурентних переваг”
Американська корпорація AES Corporation йде з України, залишаючи свої енергорозподіляючі підприємства росіянам. 13 травня агентство “Інтерфакс” повідомило, що компанія в квітні поточного року закрила операцію з продажу акцій ПАТ “Київобленерго” і “Рівнеобленерго” (пакети 89,1% і 84,6% відповідно). Сума продажу за вирахуванням витрат склала $109 млн., покупцем виступила VS Energy International. Контроль над останньою пов’язують з російським бізнесменом Олександром Бабаковим.
Що продали
Натомість росіяни отримали активи, що помітно додали у вартості з моменту первинного відчуження. Зазначені обленерго були придбані AES Washington Holdings BV (входить у структуру AES Сorporation) внаслідок приватизаційного тендеру в квітні 2001 року. Обійшлися вони покупцеві на той момент в 125 млн. грн. (75%+1 акція) за “Рівнеобленерго” і 249 млн. грн. (такий же пакет) за “Київобленерго”. Пізніше американська корпорація збільшила свої частки володіння до 89,12% в “Київобленерго” і до 84,56% – в “Рівнеобленерго”.
Якщо перерахувати ці цінові показники з гривневого еквівалента в доларовий – за курсом на квітень 2001 року 5,41 грн. за $1 – обидва активи обійшлися американцям у $69,1 млн. За приблизними підрахунками, їх сумарна вартість до закриття угоди в минулому квітні зросла з моменту приватизації в 1,6 рази.
Останні за часом фінпоказники придбаних росіянами компаній такі. У 2012 році, чистий прибуток “Київобленерго”, згідно зі звітом компанії за українськими стандартами, склав 182,3 млн. грн. (на 71% більше, ніж у 2011 році), а дохід – 3 784,8 млн. грн., що на 20,9% більше, ніж за попередній період. Що стосується “Рівнеобленерго”, то його чистий прибуток у минулому році склав 14,9 млн. грн. – у 2,5 рази менше, ніж у 2011 році.
Як видно, збитковими ці активи назвати складно. Але без збитків при продажу не обійшлося. Так, сумарна балансова вартість активів, за даними американської компанії, становила до завершення 2012 р. близько $131 млн. Враховуючи, що VS Energy була готова купити обленерго за менші гроші, в AES Corporation заперечували свою згоду піти на зниження вартості активів у межах $20 – 26 млн., “за вирахуванням витрат на трансакцію”.
Поза конкуренцією…
Ігор Путілін, керівник аналітичного департаменту ІК “Арт-Капітал” каже, що ціна продажу приблизно відповідає поточній ринковій вартості цих обленерго. Але питання, тим не менше, залишається: що спонукало американську корпорацію продати енергоактиви в Україні і покинути наш ринок?
У самій AES Corporation аргументують таке рішення відсутністю конкурентного середовища на українському ринку. Нашому виданню представники компанії повідомили, що AES Corporation погодилася продати свої два підприємства в Україні, оскільки продовжує залишати ті ринки, які не є “частиною стратегічного бачення корпорації”. Ця угода є ще одним кроком у процесі спрощення корпоративної структури, і, “таким чином, компанія зможе зосередитися на посиленні позицій на ринках, де у AES є переконливі конкурентні переваги”, – йдеться в коментарі.
Для нового господаря “Київ-” і “Рівнеобленерго” – не перші енергорозподіляючі компанії в Україні. В активах VS Energy вже значаться “Кіровоград-”, “Чернівці-”, “Севастополь-”, “Херсон-”, “Житомир-”, “Одеса-”, “Миколаївобленерго”, а до січня 2013 року – і “Закарпаттяобленерго” , яке було продано бізнесмену Ігорю Тинному. Поряд з ДПЕК Ріната Ахметова, “Луганським енергетичним об’єднанням” російського бізнесмена Костянтина Григоришина і “Львівенерго” братів Суркісів, російська компанія за останні два роки стала одним з найбільших гравців на ринку енергорозподілу. Тому американська AES з усього двома активами не “прижилася” в місцевих умовах.
Літні настрої
Виходить, що американцям дійсно виявилося не з руки працювати на українському ринку. За словами Путіліна, проблема криється у відсутності реформи енергоринку України. Американська компанія придбала обленерго ще у 2001 році, ймовірно, розраховуючи в перспективі на лібералізацію внутрішнього ринку розподілу електроенергії. Така передбачає відхід від існуючої системи його організації – з єдиним підконтрольним державі посередником (ДП “Енергоринок”) між постачальником і споживачем електроенергії. Але реформа – з налагодженням “конкурентних взаємодій” між останніми – так і не була здійснена.
“Очевидно, що AES складно працювати в подібних умовах, тому продаж їх обленерго виглядає логічним кроком. А компанія VS Energy вже давно є в Україні (прямо – з 2006 року, через посередника – словацьку компанію VSE – з 2001 – Ред.)”, – говорить аналітик “Арт-Капіталу”.
А в масштабах всього розподільного сегменту енергоринку України крапки над “i” повинна розставити літня серія приватизації шести державних пакетів акцій обленерго. І група VS Energy, швидше за все, буде в списку претендентів на них, розширюючи свої і без того чималі галузеві володіння.
Любомира Ремажевська
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас