Фінансові векселі вирішать проблему повернення ПДВ, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансові векселі вирішать проблему повернення ПДВ, - експерт

Казна та Політика
496
Введення фінансових казначейських векселів допоможе частково зняти навантаження з бюджету, а також дещо спростити повернення ПДВ.
Таку думку висловив Дмитро Боярчук, виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «CASE-Ukraine».
«Фінансовий вексель може бути борговим інструментом, свого роду – допомога грошам. Цей інструмент допоможе зняти частину навантаження з бюджету з повернення ПДВ. Зараз держава повинна продемонструвати готовність реально погашати ці векселі, тоді вони будуть цікаві і для фінансового сектору», – зазначив Боярчук.
Експерт зазначив, що поява фінансових векселів може спростити і прискорити процедуру відшкодування ПДВ, оскільки в бюджеті не завжди є «живі» гроші, а виписати вексель завжди простіше, ніж знайти гроші на відшкодування. Боярчук нагадав, що традиційно в разі виникнення бюджетних проблем їх вирішують у першу чергу за рахунок призупинення повернення ПДВ. Фінансовий вексель, на думку експерта, може частково зняти цю проблему, особливо якщо врахувати, що зараз доходи бюджету нижчі, ніж у попередні роки.
У той же час, кажучи про політизацію цього питання, керівник «CASE-Ukraine» зауважив, що бізнесу в будь-якому випадку цікавіше отримувати з бюджету живі гроші, а не боргові зобов’язання уряду.
Нагадаємо, раніше фракція ВО «Свобода» наполягала на виключенні з порядку денного Ради законопроектів, що стосуються впровадження казначейських векселів. З 1 січня 2013 року набули чинності положення Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення адміністрування податків і зборів», які передбачають введення фінансового векселя для оформлення бюджетної заборгованості. Верховна Рада України 18 квітня ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури з фінансовими векселями».
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас