Киянам дозволять лікуватися не за пропискою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киянам дозволять лікуватися не за пропискою

Казна та Політика
2657
Восени медреформа, яка вже проходить у пілотних районах – Дарницькому та Дніпровському, повинна поширитися на всі лікарні Києва. До вересня амбулаторії отримають необхідне обладнання, а люди зможуть звертатися в будь-яку поліклініку, незалежно від місця проживання. Лікарі бояться масових звільнень і закриття лікарень.
ЛІКАРНІ. Депутати Київради позитивно оцінюють реформування в Дарницькому районі, лікарні якого вже випробували нововведення. «Раніше, щоб здати аналізи і потрапити на прийом до лікаря, треба було їхати в поліклініку. Це витрати на проїзд, нерви і величезні черги. Зараз все це можна зробити в амбулаторії», – сказала нам Алла Шлапак, голова комісії Київради з питань гуманітарної політики. В інших районах амбулаторії також працюють, але там немає необхідного обладнання. «Його вже закупили. Тепер Київрада має ухвалити рішення про передачу його на баланс амбулаторій. Сподіваємося, до осені все зробимо», – сказав директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Віталій Мохорєв. За його словами, за два роки амбулаторій у Києві стане на 15 більше (зараз 125). Правда, лікарів це не сильно радує. «Нас постійно лякають тим, що лікарні закриють, а приміщення продадуть», – сказав «Сьогодні» терапевт Шевченківської поліклініки №2. Депутати Київради запевняють у протилежному. «Діє мораторій на відчуження майна. Так що про закриття лікарень не йдеться», – сказала Алла Шлапак.
ЛІКАРІ. У нових амбулаторіях працюють не звичні всім терапевти, а сімейні лікарі. Отримують вони на 4-5 тис. грн більше, ніж їхні колеги у звичайних лікарнях. Але щоб туди влаштуватися, потрібно пройти спеціальну програму навчання (на базі Національного медуніверситету – 5 років, а також перепідготовка – півроку). Але лікарі бояться, що не всіх візьмуть на навчання. «Решту звільнять – вже сидимо на валізах», – сказала «Сегодня» терапевт Алла Дорошенко. Чиновники запевняють, що скорочувати медперсонал не будуть. «Можливо, будемо скорочувати адмінперсонал (бухгалтери, юристи, економісти та секретарі. – Авт.)», – запевнив Мохорєв.
Зеленюк Крістіна
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас