Більше 91% держзакупівель в Україні здійснюються в одного учасника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більше 91% держзакупівель в Україні здійснюються в одного учасника

Казна та Політика
1550
В Україні загальний обсяг фактичних витрат за укладеними договорами закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти в I кварталі 2013 р. склав 23,79 млрд грн, що в 2 рази менше, ніж за аналогічний період 2012 р. Обсяг закупівель товарів склав 17, 97 млн грн, робіт – 149,7 млн, послуг – 5,66 млрд грн. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).
Однак на відкритих торгах було закуплено товарів і послуг лише на 1,91 млрд грн, на запиті цінових пропозицій – 70,3 млн грн, попередній кваліфікації учасників – 3,9 млн грн.
А от обсяг фактичних витрат за укладеними договорами закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти за процедурою закупівлі в одного учасника в Україні в 2012 р. склав 21,71 млрд грн. Це становить відразу 91,2% від загального обсягу держзакупівель. І той факт, що порівняно з обсягом видатків за січень-березень 2012 р. (41,6 млрд грн), закупівлі в одного учасника знизилися в 1,9 рази, є лише наслідком загального зменшення обсягу держзакупівель.
Те, що сфера держзакупівель в Україні корумпована і непрозора, визнають вже і у владі. Про це в грудні заявляв тодішній в.о. першого віце-прем’єр-міністра Валерій Хорошковський, про це говорять і висновки Рахункової палати України.
Рахункова палата обґрунтовує свої висновки цифрами. Приміром, у закупівлях до Євро-2012 порушень виявлено на 18,8 млрд грн. Державні кошти, в основному, використовувалися непрозоро, неефективно і безконтрольно.
Про плачевну ситуацію з держзакупівлями в Україні говорять і за кордоном. Transparency International відзначає, що результати досліджень у сфері держзакупівель виявилися гіршими від найпесимістичніших оцінок експертів. Українська влада не піклується про прозорість сайтів держзакупівель.
У відповідь на ці звинувачення уряд Миколи Азарова підготував нову редакцію закону про державні закупівлі, яку більшість ухвалила на виїзному засіданні парламенту на Банковій наприкінці квітня. Президент вже підписав цей закон.
Документом тимчасово до 31 грудня 2015 року встановлено нові кваліфікаційні критерії для учасників процедур закупівель, згідно з якими замовник може вимагати від учасника замість наявності обладнання та матеріально-технічної бази, як це передбачено чинною нормою, наявність обладнання та матеріально-технічної бази, в тому числі власних виробничих потужностей і/або центрів обслуговування на території України.
За словами Азарова, зміни спрямовані на підтримку, насамперед, вітчизняного виробника при здійсненні процедури державних закупівель.
Однак ці зміни жодним чином не стосуються відкритості та прозорості сфери держзакупівель в Україні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас