Багато грошей теж погано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багато грошей теж погано

Казна та Політика
2618
Голова ФРС США Бен Бернанке дав зрозуміти, що тривала держпідтримка притупляє почуття ризику учасників ринку і створює небезпеку виникнення нових «бульбашок». Джерела повідомляють, що Федрезерв США готується згортати стимулюючу програму, відому як «третє кількісне пом’якшення».
Голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке виступив з обширним аналізом вразливостей американської фінансової системи. Його промова, як завжди, була дуже обережною, проте багато про що говорить вже сама заявлена тема.
Бернанке бачить серйозні ризики для економіки країни. «Основне питання – як система поведе себе у випадку падіння одного з брокерів-дилерів або іншого великого позичальника», – сказав він у п’ятницю, виступаючи з промовою на конференції в Чикаго 10 травня. Є «стійка тенденція», коли учасники ринку беруть на себе підвищені ризики у той час, коли макроекономічна ситуація стабільна». Однак, за його словами, це «палиця з двома кінцями».
Стабільність може притупити почуття обережності при прийнятті рішень учасниками ринку, попередив Бернанке. Відроджену впевненість у тому, що деякі банки «занадто великі, щоб збанкрутувати», він назвав «дуже великою проблемою».
Побоювання Бернанке все ще викликає кредитування цінними паперами, яке залишається «потенційно дуже неміцним». Уразливими голова ФРС вважає і взаємні грошові фонди. «Ризики тут підвищуються, оскільки казначейство більше не може гарантувати вкладення інвесторів у грошові фонди», – підкреслив він. Ринок РЕПО (угоди із зобов’язанням зворотної операції) викликає особливу настороженість. Бернанке турбують тристоронні РЕПО (при яких предмет угоди передається третій стороні – банку, кліринговій палаті або депозитарію, і вже вона відповідає за підтримання достатньої вартості забезпечення протягом терміну транзакції), в які зазвичай залучені такі великі банки, як JPMorgan Chase або Bank of New York Mellon. «Потрібно додатково попрацювати, щоб належним чином приготувати інвесторів та інших учасників ринку до потенційних наслідків дефолту великих учасників ринку РЕПО», – пояснив голова ФРС.
Ще один тривожний момент – нерівномірне відновлення доходів населення. «Зростання доходів концентрується в найбільш забезпечених домогосподарствах, у той час як середній клас і найбільш незабезпечені верстви серйозно постраждали від кризи», – зауважив Бернанке. Будинки останніх, за його словами, часто коштують менше, ніж складає борг з іпотеки.
Боротися з перерахованими ризиками Бернанке має намір, покращуючи моніторинг і систему стрес-тестів фінансових організацій. Він розповів, що ФРС і казначейство працюють над поліпшенням спостереження за ринком тристороннього РЕПО.
Одночасно Бернанке висловився за вимогу підвищити рівень власного капіталу банків. З часів Великої депресії (30-ті роки ХХ століття) ми не бачили таких великих змін у системі фінансового регулювання, як закон Додда – Франка в США та міжнародні угоди «Базель III» (щодо поліпшення стійкості банків за рахунок зростання їх капіталу і ліквідних резервів), підкреслив Бернанке. «Замість того щоб намагатися якимось чином обмежити зростання бізнесу банку, зокрема встановлюючи максимально допустимий розмір кредитної організації, краще упевнитися в тому, що великі кредитні організації мають достатній власний капітал високої якості. Це було б грамотним докладанням зусиль», – вважає він.
Бернанке не зробив спеціальних пояснень з приводу подальших дій ФРС за програмою «кількісного пом’якшення».
У першотравневому меморандумі ФРС йшлося, що регулятор «готовий як підвищити, так і скоротити темпи купівлі» облігацій в рамках безпрецедентної для США стимулюючої програми. Програма ФРС, відома як «третє кількісне пом’якшення», або QE-3, була схвалена на засіданні ФРС у вересні 2012 року. Вона передбачала викуп облігацій на $40 млрд на місяць і не мала визначених термінів, за що отримала другу назву «нескінченне кількісне пом’якшення». У грудні обсяги викупу збільшили до $85 млрд за рахунок скуповування на баланс ФРС держпаперів США. Облігації (державні та іпотечні) на балансі ФРС зросли з $2,58 трлн у вересні до $3,04 трлн в даний момент. Тому настільки швидко зростають біржові індекси, оскільки в обмін на низьколіквідні цінні папери ФРС надає банкам вільні гроші.
Фондові ринки США б’ють історичні рекорди. Економічне зростання в I кварталі 2013 року поновилося після провалу в IV кварталі 2012-го (2,5% проти 0,4% в річному вирахуванні). Безробіття в США скоротилося до 7,5% з 8,1% у серпні (втім точність обліку безробіття викликає обґрунтовані сумніви). Загалом офіційна статистика виглядає так, що ситуація в економіці США почала поліпшуватися, а фондові ринки дещо «перегрілися». Саме тому джерела серед чиновників США повідомляють, що ФРС готується почати згортання програми, пише The Wall Street Journal.
Обсяг викупу буде скорочуватися поступово, розповіли чиновники, і варіюватися залежно від стану ринку праці та інфляції. Коли саме почнеться скорочення, поки невідомо: дата ще обговорюється. Опитування WSJ показало, що 55% економістів очікують, що ФРС почне згортати програму в третьому або четвертому кварталі 2013 року, решта 45% вважають, що регулятор почекає до 2014 року. Ніхто з опитаних не прогнозує збільшення держпідтримки. Більш чіткі сигнали від ФРС можуть з’явитися наступного тижня, коли з промовою виступлять п’ять голів федеральних банків.
Чиновники намагаються спланувати згортання програми так, щоб уникнути різкої реакції з боку фінансового ринку, і пояснюють, що кінець підтримки регулятора може викликати обвал на фондовому ринку, але подальше бурхливе зростання загрожує перегрівом.
Регулятор намагається не створювати помилкових очікувань, що скорочення буде єдиним стійким процесом – таким, яким був цикл підвищення ставки в 2003-2006 роках. Навіть голова Федерального резервного банку Далласа Річард Фішер, що дотримується «яструбиної» політики, сказав, що не варто «зав’язувати різко», хоча «треба здати назад».
Як випливає з меморандуму ФРС 1 травня, регулятор, як і раніше, не готовий обговорювати підвищення своїх відсоткових ставок, поки безробіття не впаде до 6,5% при інфляції не вище 2-2,5%. Таким чином, першим кроком до виходу із заходів грошового стимулювання економіки США має стати обмеження нетрадиційної грошової програми «кількісного пом’якшення».
Реакція ринків на виступ Бернанке була стриманою. Біржі США в п’ятницю закрилися зростанням. Індекс Dow Jones зріс на 0,24%, NASDAQ – на 0,8%. Індекс широкого ринку S&P 500 додав 0,43%, з початку року він піднявся на 14%, приблизно на стільки ж виріс банківський індекс KBW, що включає акції 24 великих фінансових інститутів, таких як Bank of America Corp. 10-річні казначейські облігації США зросли в дохідності до 1,9% після мінімуму 1,62% 2 травня.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас