Пацієнту стало краще: профіцит бюджету США досяг максимуму за 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пацієнту стало краще: профіцит бюджету США досяг максимуму за 5 років

Казна та Політика
1039
Уряд США повідомив про профіцит бюджету в розмірі $113 млрд у квітні, що є максимумом за 5 років і говорить про поліпшення стану фінансів країни.
Стійке економічне зростання і більш високі податкові ставки призвели до зростання податкових надходжень в останні місяці, і річний дефіцит бюджету в цьому році може бути мінімальним з 2008 р. Можливе скорочення дефіциту, ймовірно, також надає більше часу для того, щоб виробити угоду про підвищення ліміту держборгу країни.
За перші сім місяців бюджетного року дефіцит склав $488 млрд, свідчать дані Казначейства США. Це нижче, ніж дефіцит в минулому році на рівні $720 млрд за цей період.
Проте, навіть з урахуванням поліпшення бюджетних показників, дефіцит за підсумками року все одно буде досить великим. Бюджетне управління конгресу очікує, що він досягне $845 млрд станом на 30 вересня, коли закінчиться бюджетний рік. Хоча в цьому випадку дефіцит опуститься нижче $1 трлн вперше з 2008 р., він стане п’ятим за розміром в історії США.
Дефіцит федерального бюджету робить істотний внесок у зростання державного боргу, який нещодавно перевищив $16 трлн.
Менший дефіцит дасть більше часу і можливостей для успішних переговорів з приводу підвищення верхньої межі запозичень. У січні законодавці та адміністрація Обами домовилися призупинити дію ліміту до 18 травня. Але більш високі доходи і менші витрати, швидше за все, дозволять продовжити цей термін до осені.
Надходження до бюджету в цьому бюджетному році зросли на 16% до $1,6 трлн дол. Крім цього, уряд в наступному місяці отримає $59,4 млрд від Fannie Mae і $7 млрд від Freddie Mac. Іпотечні гіганти знову стали прибутковими і платять уряду дивіденди в обмін на кредити, які вони отримали під час фінансової кризи.
В інтерв’ю CNBC міністр фінансів Джейкоб Лью сказав, що частково завдяки платежам Fannie Mae межа запозичення не буде досягнута до початку вересня. Незважаючи на додатковий час, Лью закликав конгрес розібратися з проблемою якомога швидше.
У квітні, як правило, фіксується профіцит, так як уряд отримує щорічні податкові платежі, але податкові надходження у квітні цього року на 28% вищі в річному вираженні, а профіцит майже в два рази вищий.
Частково таке зростання пов’язано з вищими податковими ставками, які почали діяти в цьому році. Податки на соціальне забезпечення зросли на 2 процентні пункти, ставки податку на доходи для громадян з найвищим рівнем доходів також виросли.
При цьому багато компаній наприкінці минулого року здійснили спеціальні платежі в очікуванні того, що в 2013 р. податки зростуть. В результаті надходження податкових платежів, що не були утримані, зросли на 40% у квітні в річному вираженні.
Надходження від корпоративного податку на прибуток за підсумками семи місяців бюджетного року зросли на 16%.
При цьому витрати з початку бюджетного року скоротилися на 1%, витрати на оборону впали на 5%, або $18 млрд, а витрати на виплату допомоги з безробіття знизилися на $14 млрд, або 21%. Також Міністерство фінансів перерахувало вартість програми порятунку банків у бік зменшення і скоротило її на $50 млрд цього року. А секвестр, який почався 1 березня, швидше за все, призведе до додаткового скорочення витрат у найближчі місяці.
У 2009 р. дефіцит бюджету США досяг рекордного значення $1,41 трлн, в 2010 і 2011 рр. ситуація була трохи кращою завдяки поступовому зміцненню економіки. Востаннє річний профіцит бюджету в США фіксувався в 2001 р.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас