Опозиція пропонує ввести мораторій на скорочення кількості викладачів вишів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опозиція пропонує ввести мораторій на скорочення кількості викладачів вишів

Казна та Політика
555
У Верховній Раді України зареєстровано проект постанови про введення мораторію на скорочення кількості викладачів вищих навчальних закладів.
Відповідний проект постанови був зареєстрований сьогодні, 8 травня, під №2958. Автором документа є член депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Микола Томенко.
Зазначимо, що, за повідомленням прес-служби ВО “Батьківщина”, депутат переконаний, що сьогодні держава намагається нівелювати останні досягнення в системі вищої освіти шляхом реорганізації процесу навчання і збільшення навантаження на викладачів.
“Збільшення навантаження з 13 студентів до 18-ти на одного викладача призведе до необхідності збільшення навантаження з 900 до 1300 годин на рік, що складе 30 годин на тиждень на одного викладача замість європейського показника 10 для асистента і 2-4 для професора”, – зауважує Микола Томенко у пояснювальній записці до Проекту Постанови.
Пояснення збільшення навантаження з метою приведення до європейських стандартів освіти не відповідає дійсності, зазначає народний депутат. Адже якщо подивитися на дані Організації економічного співробітництва та розвитку, то середній показник співвідношення студентів і викладачів в країнах ОЕСР – 14,9 студента на одного викладача. У західних країнах цей показник вимірюється постфактум, на основі наявної статистики, а не встановлюється як обов’язковий норматив.
“Зараз основною проблемою системи вищої освіти є недосконалий механізм фінансування цієї галузі. А збільшення навантаження на викладача може призвести до скорочення і відтоку кваліфікованих кадрів та погіршення якості освіти. До того ж, “оптимізаційні ініціативи”, які реалізуються за дорученням Кабінету міністрів України, нададуть право органам державної влади, виходячи з демографічної ситуації, проводити реорганізацію і ліквідацію вищих навчальних закладів, значно скоротити чисельність викладачів і збільшити навантаження на них. Таким чином, склалася реальна небезпека знищення системи вищої освіти в Україні”, – вважає Микола Томенко.
У зв’язку з цим, необхідно якнайшвидше ухвалити дану Постанову про заборону скорочення кількості викладачів як мінімум до 2015 року.
Проект Постанови також містить рекомендації Кабінету міністрів України про вживання невідкладних заходів з припинення необґрунтованого збільшення навантаження на викладачів вищих навчальних закладів, забезпечення їх належного фінансування та забезпечення збереження і зміцнення матеріально-технічної бази вищих навчальних закладів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас