Які борги має Україна перед міжнародними організаціями? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які борги має Україна перед міжнародними організаціями?

Кредит&Депозит
2992
Аналітики групи глобальної розвідки Geostrategy продовжують відслідковувати тему фінансової ситуації в Міністерстві закордонних справ України. Сьогодні у фокус уваги потрапило питання, пов’язане зі сплатою членських внесків до міжнародних організацій, в яких Україна у різні часи набула повноправного членства.
Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру Міжнародних організацій, членом яких є Україна, станом на початок 2013 року Україна була членом 75 міжнародних організацій. Складна внутрішньоекономічна ситуація в Україні призвела до того, що у 2013 році почали різко урізатися асигнування на діяльність апарату зовнішньополітичного відомства України. У зв’язку з цим гостро постало питання про те, а чи зможе Україна в поточному році сплатити у повному обсязі усі необхідні членські внески?
Провівши аналіз суми внесків, які у 2013 році доведеться сплатити Україні за членство в 75 міжнародних організаціях, аналітики групи Geostrategy дійшли таких висновків:
•сьогодні неможливо точно вказати суму, яку необхідно перерахувати до низки міжнародних організацій, оскільки така інформація відсутня. Зокрема, мова йде про відсутність інформації щодо внесків України до Багатостороннього агентства з гарантій інвестицій, в Євроазіатське співробітництво національних метрологічних служб, Європейський банк реконструкції та розвитку, Міжнародну асоціацію розвитку, Міжнародну організацію цивільної оборони, Міжнародну фінансову корпорацію, Міжнародний транспортний форум, Міжурядову організацію залізничних перевезень, Світову організацію автомобільних магістралей.
•За підрахунками аналітиків групи, загальна сума обов’язково членського внеску в 2013 році до усіх організацій, в яких бере участь Україна в ролі постійного члена, складає близько 46 мільйонів дол. США. Ці гроші, на фоні 90-мільйонного гривневого дефіциту Міністерства закордонних справ України є дуже незначною сумою. Але не сплатити її не можна, оскільки борг України перед міжнародними Організаціями і надалі зростатиме.
•Станом на початок 2013 року борг України перед міжнародними організаціями був доволі значним. Зокрема, мова йде про те, що окрім обов’язкового членського внеску Україна має сплатити в 2013 році борг перед такими міжнародними організаціями, накопичений у попередні роки:
-Всесвітня організація охорони здоров’я – 26,3 млн. дол. США;
-Міжнародна європейська інноваційна науково-технічна програма «EUREKA» – 6,5 тисяч євро;
-Міжнародна комісія з наукових досліджень Середземного моря – 454 тис. євро;
-Міжнародна організація виноградарства та виноробства – 85 тис. євро;
-Міжнародна організація праці – 2,9 млн. євро;
-Міжнародний банк реконструкції та розвитку – близько 8 млн. дол. США;
-Міжнародний транспортний форум – 21 тис. євро;
-Об’єднаний інститут ядерних досліджень – 43 тис. дол. США;
-Організація Об’єднаних Націй – близько 129 млн. дол. США;
-Організація об’єднаних націй з промислового розвитку (ЮНІДО) – близько 1,6 млн. дол. США;
-Продовольча та сільськогосподарська організація Організації Об’єднаних Націй (ФАО) – 550 тис. дол. США.
Таким чином, станом на 2013 рік сукупний борг України перед міжнародними організаціями складає 139 млн 214 тис дол. США та 29 млн. 745 тис євро.
Аналітики групи Geostrategy вважають, що в умовах продовження поширення негативних наслідків глобальної фінансово-економічної кризи необхідно провести масштабну ревізію членства України в міжнародних організаціях.
Ймовірно, Україна могла б без особливих політичних та економічних наслідків припинити членство у низці міжнародних організацій, зокрема у Європейській і середземноморській організаціях захисту рослин (щорічний внесок 72 тисячі євро), Міжнародній електротехнічній комісії (щорічний внесок 59 тисяч швейцарських франків), Міжнародній організації франкофонії (щорічний внесок 11 тисяч євро) та Міжнародній раді армійського спорту (щорічний внесок 4 тисячі євро).
Поглиблений аналіз ефективності перебування України в статусі повноправного члена в інших міжнародних організаціях також би міг вказати на ще більший список тих організацій, перебування в яких має для України мінімальний практичний ефект.
За матеріалами:
Geostrategy
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас