Хто злякався профіциту платіжного балансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто злякався профіциту платіжного балансу

Валюта
5727
Профіцит платіжного балансу за 1 квартал 2013 року не можна сказати, що був несподіваним. Результати торгів валютою на міжбанківському ринку, обсяг скуповування і продажу готівкової валюти через обмінники і динаміка валютних депозитів населення – все це показувало, що українці втомилися чекати девальвації. Занадто довго і часто обіцяли українцям девальвацію, яка повинна була б задовольнити всі спекулятивні очікування і надії. Але це очікування явно затягнулося, і як результат, почався процес позбавляння від валюти.
За підсумками першого квартал 2013 року обсяг приросту готівкової валюти в обігу на українському фінансовому ринку склав всього 587 млн. дол, це в 2 рази менше, ніж за перший квартал 2012 року. А в першому кварталі 2011 року цей показник був взагалі більше 2,2 млрд. дол. Мода на скуповування готівкової валюти знижується. І це вже стало тенденцією. За підсумками березня 2013 р. обсяг приросту готівкової валюти склав всього 62 млн. дол, це більш ніж у 5 разів менше, ніж у лютому поточного року. Не виключено, що за підсумками квітня буде спостерігатися вже приріст готівкової гривні в обігу за рахунок зменшення частки готівкової валюти.
Коли розглядаємо наш ринок готівкової валюти, завжди доводиться враховувати ту обставину, що велику роль на ринку скуповування валюти відіграє наша «тіньова економіка», для якої ця сама готівкова валюта – її «кров». Тому чітко виділити з ринку готівкової валюти частку тієї, яка припадає на населення, складно. Не виключено, що якби не «тіньова економіка», то вже б з початку року мали б зменшення частки готівкової валюти на українському валютному ринку.
Дані про депозити фізосіб можуть дати більш чітку інформацію про ставлення населення до валюти. За перший квартал 2013 року загальна кількість депозитів у гривні зросла на 21 млрд. грн, а кількість депозитів у валюті зменшилася на 334 млн. грн. А за підсумками березня 2013 р. ще більш наочно: обсяги гривневих депозитів зросли на 6,7 млрд. грн, а валютні зменшилися на 1,6 млрд. грн або майже на 200 млн. дол. Процес набирає обертів.
Головна проблема профіциту нашого платіжного балансу в 2012 і 2011 роках – це передусім величезне скуповування готівкової валюти населенням і «тіньовою економікою». Саме ця тенденція і стала головним фактором, що призвів і приводить наш платіжний баланс до дефіциту. От саме зменшення попиту на готівкову валюту і навіть часткова заміна валютних депозитів на гривневі і забезпечили профіт платіжного балансу за підсумками 2013 року, на превеликий жаль валютних спекулянтів.
На даний момент профіцит платіжного балансу напередодні літнього періоду, коли попит на валюту падає під впливом сезонних факторів, є дуже небезпечним для валютних спекулянтів. Не варто забувати, що обсяги готівкової валюти в Україні в розрахунку на душу населення другі в світі після США. І зниження попиту на валюту може призвести просто до надлишку готівкової валюти, яка в цілому для українців мало має цінності. Одна справа, коли курс долара зростає, це формує попит і зацікавленість у скуповуванні готівкових доларів, але коли курс долара не зростає, а тим більше падає, то це тільки дратує українців. Певною мірою «тіньова економіка» може забезпечити попит на готівкову валюту в Україні, але її запити не безмежні, так як скуповування цієї самої валюти має сенс тільки за умови зростання «сірого імпорту». Для внутрішніх розрахунків на території України «тіньова економіка» може використовувати готівкову гривню і тут готівкова валюта тільки заважає.
Результати торгів в самому кінці квітня 2013 р. виявилися дуже пізнавальними. Коли 30 квітня 2013р., при зростанні обсягів продажу валюти більше 1,2 млрд. дол за день, курс продажу доларів на міжбанківському валютному ринку почав знижуватися. Це не глобальне падіння. Протягом торгів 30 квітня 2013 р. курс долара впав з 8,14 до 8,12 грн, і тим самим втратив дві копійки. Загалом зниження несуттєве, але досить-таки чітко показує загальну тенденцію банків позбавлення від надлишку валюти напередодні літнього періоду. І банки, і інші фінансові інститути розуміють небезпеку відкладання валюти на літній період, коли попит на неї ще сильніше падає. У цій ситуації можна очікувати вкрай неприємне явище для валютних спекулянтів у вигляді ревальвації гривні.
На даний момент можна сперечатися, чи буде ревальвація гривні в літній період істотною чи ні. Наскільки ймовірно, що курс долара впаде нижче 8 грн за долар. У даній ситуації такий розвиток подій цілком можливий. І дійсно, можна буде побачити курс скуповування валюти в обмінниках на рівні 7,9 грн, а може і нижче. При цьому процес ревальвації гривні може прискорити введення збору до Пенсійного фонду при валютообмінних операціях. Саме такий законопроект 2934-1 з’явився 30 квітня 2013 р. на сайті ВР. Відповідно до цього законопроекту, всі валютообмінні операції з безготівковою валютою, які здійснюють фізичні та юридичні особи, будуть обкладати податком у вигляді збору до Пенсійного фонду у розмірі 1% від обсягу операцій. Не складно здогадатися, що цей збір до ПФ буде включений в курс скуповування валюти, і, перш за все, знизить курс скуповування валюти, щоб таким чином компенсувати втрати банків і обмінних пунктів від сплати цього податку. Хоча це може вплинути і на зменшення спекулятивних операцій на міжбанківському валютному ринку. Так як збір до ПФ у розмірі 1% зробить невигідними багато валютних операцій, пов’язаних з валютними форвардами і свопами.
Дійсно, наш валютний ринок очікує не тільки літня спека, а й події, які можуть бути більш цікаві, ніж прогноз погоди в літній день.
Олександр Охріменко, к.е.н.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас