Через два роки Україна не зможе поставляти продукцію в країни МС - Медведчук — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через два роки Україна не зможе поставляти продукцію в країни МС - Медведчук

Казна та Політика
4150
Вже через кілька років Україна не зможе поставляти продукцію в країни Митного союзу, оскільки вона не буде відповідати новим технічним регламентам цих країн. Про це у своєму блозі написав лідер Громадського руху “Український вибір” Віктор Медведчук.
“Росія, Казахстан і Білорусь з 2015 р. вводять нові технічні регламенти (стандарти). Україна, яка не входить до МС, природно, в їх розробці участі не бере. А це означає, що вже менше ніж через два роки вона не зможе поставляти в країни МС продукцію, яка не відповідає його новим стандартам.
Природно, що представники українського бізнесу не могли не звернути увагу на це. У Федерації роботодавців України (ФРУ) вважають, що якщо техрегламенти України не відповідатимуть вимогам МС, країна втрачатиме не менше $15 млрд. на рік. Причому критично скоротиться експорт складної високотехнологічної продукції, машинобудівної і т.д. Очевидно, що компенсувати ці втрати на ринках третіх країн, особливо ЄС, де її зовсім не чекають, не вдасться.
Здавалося б, вирішити проблему можна – привести техрегламенти України у відповідність з новими вимогами МС, про що і говорять представники ФРУ. Але не все так просто.
У випадку якщо буде підписана Асоціація з ЄС, процес її ратифікації може затягнутися на довгі роки або вона, взагалі, не буде ратифікована. А ось Зона вільної торгівлі “запрацює” вже після підписання угоди про Асоціацію.
Оскільки переговори про умови членства України в ЗВТ з ЄС ведуться в глибокій таємниці від українських громадян, хочеться поставити представникам української влади кілька запитань, а саме: чи правда, що протягом 4-5 років Україна повинна буде імплементувати весь корпус європейських стандартів (більше 20 тис.) в якості національних? Скільки це буде коштувати і хто за це заплатить?
І чи правда, що, по-перше, цими стандартами регламентуються незначні параметри виробленої продукції і технологічних процесів, на кшталт розмірів і кольору овочів і фруктів, розташування лампочок і розеток, кроку різьблення гайок і болтів, ширини залізничної колії, умов годівлі домашніх тварин і т.д. і т.п.?
По-друге, членство в ЗВТ з ЄС означає встановлення квот поставок української сільськогосподарської продукції в рази менших, ніж фактичні поставки зараз (по зерну буде дозволено експортувати до ЄС 1 млн. тонн у порівнянні з поставляються в останні роки 3 млн. тонн) і буде відкрито шлях для експорту в Україну генно-модифікованої продукції з Європи?
По-третє, поставки сировини, у тому числі металургійну галузь, будуть здійснюватися на умовах набагато гірших, ніж при вступі до СОТ, коли економічні інтереси країни були відверто “здані”, і це досі не дозволяє виправити критичну ситуацію з торговельним балансом?
І, нарешті, що Україна не зможе навіть оскаржити рішення наднаціональних органів, при прийнятті яких вона матиме “аж” один голос у порівнянні з голосами інших країн – членів ЄС?
І, якщо це правда, то чи не йдеться про відмову від державного суверенітету і як з цього приводу сказано в Конституції України?
Виконуючи вимоги ЄС, Україна втратить ринок не тільки МС, але й інших країн СНД, де діють стандарти, відмінні від єесівських”, – написав В.Медведчук.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас