Щасливими себе вважають 77% росіян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щасливими себе вважають 77% росіян

Світ
448
Щасливими себе вважають 77% росіян, пов’язуючи ці відчуття, насамперед, з благополуччям у родині. Такі дані сьогодні представив Всеросійський центр вивчення громадської думки /ВЦВГД/.
Згідно з опитуванням, найбільше щасливих росіян серед столичних жителів /82%/, молоді 18-24 років /87%/ і високоосвічених людей /84%/. При цьому більшість респондентів, які відчувають себе щасливими, пов’язують цей стан, насамперед, з благополуччям в сім’ї /29%/. Важливими “факторами щастя” є наявність дітей і онуків /18%/ або в цілому вдале життя /17%/, а також гарна робота /10%/ і здоров’я – своє і близьких /6%/. 20% опитаних не змогли пояснити, чому щасливі.
За даними дослідження ВЦВГД, відсоток щасливих людей практично не змінився в порівнянні з минулим роком /у квітні 2012 року 76%/, однак, якщо порівнювати цей показник з початком 1990-х /червень 1990 року – 44%, травень 1991 року – 60% , лютий 1992 року – 42/, то він істотно зріс.
Нещасними себе назвали 18% опитаних росіян, пояснюючи це, в основному, бідністю /19%/. Рідше серед причин вказувалися хвороби і старість /7%/, відсутність гарної роботи /4%/, життєві проблеми /4%/. При цьому 52 відсотки респондентів пояснити, чому вони не відчувають себе щасливими, не змогли.
Крім того, опитування ВЦВГД показало, що відносна більшість росіян вважає, що їх оточують в основному щасливі люди /42%/. Значно менше тих, хто вважає, що навколо більше нещасливих людей /18%/. Більше третини опитаних /36%/ впевнені, що їх оточують рівною мірою і щасливі, і нещасливі люди.
Ініціативне опитування ВЦВГД було проведено серед 1600 респондентів у 130 населених пунктах в 42 регіонах Росії 20-21 квітня. Статистична похибка не перевищує 3,4%. На думку члена Громадської палати /ГП/ РФ Сергія Маркова, “індекс щастя” є важливим соціальним показником, особливо коли опитано значні масиви населення, і ставитися до нього потрібно не як до курйозу, а як до важливого параметру вимірювань. “Останнім часом серйозні політики говорять, що потрібно збільшувати значення соціально-культурних показників”, – уточнив він.
Експерт також упевнений, що на державному рівні необхідна програма збільшення кількості щастя. “І нехай вона не видається дивною, адже ми не вважаємо дивним вимірювання рівня демократії в кількісних показниках”, – зазначив Марков. Він уточнив, що серед параметрів соціально-культурних вимірів можуть бути, наприклад, кількість повних сімей, кількість часу, який люди проводять, займаючись фізкультурою, здоровим способом життя, та інші. “Кількість щастя – дуже конкретна категорія, яка може мати конкретну програму”, – резюмував член ГП.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас