Сітібанк стане одним з найбільших хранителів цінних паперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сітібанк стане одним з найбільших хранителів цінних паперів

Фондовий ринок
1925
Американська Citigroup купує у нідерландського ING Bank бізнес зі зберігання цінних паперів в семи країнах Східної та Центральної Європи, включаючи Україну. «За умови схвалення угоди регулюючими органами, транзакція буде включати бізнес локальних підрозділів зі зберігання цінних паперів та операцій з ними в Болгарії, Чехії, Угорщини, Румунії, Росії, Словаччини та України», – cказав у прес-релізі Citi, опублікованому 26 квітня. Завершити операцію сторони планують в другому кварталі 2013-го. Вартість цінних паперів, які зберігаються у ING в країнах, яких торкнулася угода, – 110 млрд євро, в тому числі 3,5 млрд євро в Україні.
Новий лідер
Після операції з ING Citi може увійти до трійки лідерів зі зберігання цінних паперів в Україні. За даними Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв, у третьому кварталі 2012-го на зберіганні у ІНГ Банку Україна було 33,3 млрд гривень цінних паперів (3-є місце в рейтингу ПАРД), у Сітібанку – 3,8 млрд гривень (30-е місце). За інформацією самого ІНГ банку Україна, до кінця першого кварталу 2013-го обсяг активів, що перебувають у нього на зберіганні, зріс до 36,8 млрд гривень, або 3,5 млрд євро.
Обігнати Укрексімбанк і Ощадбанк Сітібанку не вдасться: у держбанків на зберіганні 79,7 млрд гривень і 74,7 млрд гривень відповідно.
Отримає Сітібанк весь портфель ІНГ банку чи тільки його частину, поки невідомо. «У Центральній Європі клієнти ING повністю переходять в Citi, – говорить керівник відділу обслуговування операцій з цінними паперами ІНГ Банк Геннадій Журов. – В Україні і Росії в силу особливостей місцевого законодавства клієнтам доведеться відкрити рахунок у Citi, а для цього нам доведеться провести індивідуальну роботу з кожним з них». Втім, клієнтів у ІНГ Україна не так вже багато: у банку відкрито всього кілька сотень рахунків, 75% з яких належать нерезидентам.
З 2009 року портфель цінних паперів на зберіганні у ІНГ банку зріс в два рази, але заробляти на супутніх послугах – наприклад, торгівлі паперами – зараз досить проблематично. «Інтересу до торгівлі українськими паперами у нерезидентів небагато, – констатує Журов. – Інвестори, у яких є ліквідність, воліють купувати євробонди». За його словами, брокерський підрозділ ІНГ Банку в основному займається торгівлею ОВДП.
Надприбутковим бізнес на зберіганні ЦП не назвеш. Середній розмір комісійних за зберігання паперів – 0,001-0,005% на місяць від номінальної вартості активів, констатує начальник депозитарного відділу ІК «Альтана Капітал» Зоя Грехова. «Проведення облікових операцій (зарахування та списання паперів) зазвичай коштує 0,01-0,1% від номінальної вартості пакету», – говорить вона.
Восени 2013 року набере чинності закон «Про депозитарну систему України», згідно з якою виплата доходів за цінними паперами повинна буде проводитися через зберігача цінних паперів. «Це дозволить зберігачам отримувати додатковий транзакційний дохід і підвищить рентабельність цього бізнесу», – зазначає начальник відділу депозитарної діяльності ПУМБ Нінель Герман.
Як продаж кастодіального бізнесу вплине на позиції ING в Україні? На розмірі активів угода не позначиться, тому що зберігання паперів не враховується в звітності, що надається банками НБУ. Станом на початок 2013 р. ІНГ Банк Україна займав 21 місце в рейтингу НБУ за розміром активів, Сітібанк – 38-е.
ING йде?
В кінці 2008 року ING вирішив згорнути роздрібний бізнес в Україні. Восени 2012-го в ІНГ банку Україна пройшла друга хвиля скорочень, під час якої планувалося звільнити половину людей.
Як видно з найсвіжішої, листопадової, стратегії ING Bank, країни Центральної та Східної Європи залишаються важливими для банку. «ING Bank продовжить пропонувати широкий спектр банківських послуг у країнах ЦСЄ», – йдеться в прес-релізі, присвяченому угоді з Citi.
Останні два роки ING розпродає свої бізнеси, щоб повернути уряду Нідерландів $12,8 млрд, отриманих в якості кредиту в 2008 році. У 2011 році банк продав свій латиноамериканський бізнес, а в лютому 2013-го – американський напрям ING Direct. ING планує провести IPO свого американського підрозділу, в результаті якого банк сподівається залучити $1,5 млрд. На початок 2012 року ING була винна уряду $3,84 млрд.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас