Поведінку учасників фондового ринку можна прогнозувати за допомогою Google — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поведінку учасників фондового ринку можна прогнозувати за допомогою Google

Фондовий ринок
795
Поведінку учасників фондового ринку можна прогнозувати за допомогою аналізу запитів в Google, з’ясували вчені. За їхніми даними, збільшення обсягу пошукових запитів за ключовими словами на економічну тематику свідчить про зниження фондового ринку. Зате падіння обсягів пошуку фінансової інформації супроводжується оптимізмом серед інвесторів і сприяє зростанню ринку.
Інтернет-пошуковики можуть стати новим інструментом для відстеження поведінки учасників фондового ринку та прогнозування змін економічної кон’юнктури. До такого висновку дійшли американські та британські вчені, праця яких опублікована в журналі Nature.
«Зміни пошукових запитів у Google, пов’язані з фінансами, можуть бути інтерпретовані як ранні ознаки зміни фондового ринку. Наприклад, такі ключові слова у запитах, як «фондовий ринок», «справа» або «економіка», свідчать про стурбованість користувачів ситуацією на ринку», – говорить один з авторів дослідження, професор Уорікської бізнес-школи Тобіас Преус.
Математичні моделі підтвердили, що збільшення обсягу подібних пошукових запитів свідчить про прийдешнє зниження фондового ринку. Падіння обсягів пошуку фінансової інформації, навпаки, супроводжується оптимізмом серед інвесторів і сприяє зростанню ринку, пояснив Преус.
Є також слова, які не пов’язані з фінансами, але мають велику цінність для економічних прогнозів. Наприклад, ключові слова «колір» і «ресторан» здатні активніше впливати на рух акцій, ніж фінансові терміни «ринок» або Dow Jones. Дослідження також показало, що інтернет-користувачі з країн з більш високим ВВП на душу населення воліють шукати інформацію про майбутнє економіки, а не про її минуле.
Для дослідження поведінки інтернет-користувачів експерти із США і Великобританії використовували дані за 2004-2011 роки. Робота велася за допомогою 98 варіантів пошуку, куди були включені терміни, пов’язані з поданням користувачів про фондовий ринок, а також ключовими словами, які запропонував сервіс Google Sets.
«Ми також використовували Google Trends, щоб визначити кількість пошукових запитів протягом певного терміну. У процесі дослідження ми виявили, що обсяг інформації змінюється залежно від періоду. Тому робили за одні часові рамки близько трьох пошукових запитів за трьома не залежними один від одного ключовими словами», – пояснюється у звіті.
У підсумку результати дослідження показали, що поєднання ключових слів з даними про перебіг торгів на біржі може впливати на процес прийняття рішень трейдерами.
«На використанні пошукових даних Google інвестор не тільки може зберегти кошти, а й заробити», – констатували автори. «Якби підприємці, що грали на біржі в 2004-2011 роках, відстежували новини за ключовим словом «борг», то змогли б повернути близько 326% втрачених інвестицій», – підрахували вони.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас