IT-інвестор Олександр Галицький: В Україні з'явилися серійні інтернет-підприємці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IT-інвестор Олександр Галицький: В Україні з'явилися серійні інтернет-підприємці

Фондовий ринок
2518
Провідні IT-інвестори пострадянського простору Олександр Галицький та Сергій Білоусов зацікавилися українським ринком. Їхні фонди Almaz Capital і Runa Capital вже профінансували кілька місцевих компаній, а в 2013 році збираються закрити ще 2-3 операції.
16 квітня спільно c TA Venture Вікторії Тігіпко і компанією Василя Хмельницького Bionic Hill Галицький з Білоусовим оголосили про створення грантового фонду для стартапів Global Technology Foundation (GTF). В інтерв’ю Forbes Галицький розповів про те, чим цінна Україна особисто для нього і технологічного бізнесу загалом.
– Правда, що ви родом з України?
- Так, я народився і виріс в Україні, жив тут до 17 років. До останнього часу приїздив сюди раз на рік, але тепер намагаюся бувати частіше. Тим більше, що в моєму рідному Житомирі з’явилася портфельна компанія-Jelastic, яку ми профінансували торік. Тепер у нас з’явився ще й грантовий фонд. Звичайно, Україна мені небайдужа, я виріс в українській родині, хоча сам не живу тут уже багато років.
– Що за фонд ви створили з Білоусовим, Тігіпком та Хмельницьким?
- Це грантовий фонд, який допоможе активним людям спробувати себе в бізнесі. На ринку, що зароджується, такий механізм дуже важливий. Він дозволить більшій кількості людей отримати доступ до початкових засобів. Наша мета – створити тут екосистему, яка дозволить давати не одноразовий результат, а такий, що повторюватиметься. Потенціал, безумовно, існує. Україна була одним з ключових гравців у інтелектуальній індустрії Радянського Союзу. Ці гени нікуди не поділися.
– Чим ви будете допомагати стартапам в рамках фонду GTF?
- Грошима і менторством. Відібрані нами команди отримають до $30 000 і наші консультації. Ми не беремо за це частку в компанії або щось ще, але це не благодійність. Ми розраховуємо, що ці гроші дадуть можливість молодим людям створити компанії, які стануть нам цікаві. Хочемо, щоб тут з’явилася екосистема, в якій народжувалися б привабливі для інвестування компанії.
– Ви давно знайомі з своїми партнерами по фонду?
- Із Сергієм Білоусовим – дуже давно, у нас багато спільних справ і проектів, включаючи фонди Almaz Capital і Runa Capital, а також інші компанії. Створення GTF було, в першу чергу, ініціативою Сергія, потім він переконав мене, і це стало нашою ініціативою. Вікторію Тігіпко знаємо, і вже якийсь час спостерігаємо за її активністю на українському IT-ринку. З Василем Хмельницьким познайомилися трохи більше року тому.
– Тобто це була все ж ваша з Сергієм ініціатива, а не місцевих бізнесменів?
- Відкривати представництво фонду в країні є сенс тільки тоді, коли з’являється потік угод – хоча б дві-три на рік. Поки потоку немає, зручніше працювати через партнерів. Ми бачимо в Україні зародження потоку стартапів. Тут з’являються серійні інтернет-підприємці, які здатні повторювати успіх раз за разом. Але поки їх недостатньо, щоб ми здійснювали дві-три угоди на рік. Тому ми вирішили створити таке об’єднання, яке дозволило б нам відслідковувати цікаві для інвестування компанії.
– Чи є у вас в портфелі українські компанії, крім Jelastic?
- Дуже скоро ми закриємо угоду з ще одним українським стартапом. Поки не можу називати компанію, але це технологічний бізнес для глобального ринку. Ми вкладаємо в нього близько $3,75 млн. Плюс дивимося ще на дві софтверні компанії в Україні. Швидше за все, закриємо з ними угоди до кінця 2013 року.
Ще один елемент нашої стратегії – ми намагаємося відкривати R&D-центри наших західних бізнесів в основних країнах присутності – Росії, а тепер і Україні. Завдяки цьому наші місцеві команди вчаться світовому технологічному підприємництву. Дуже скоро ми відкриємо в Україні R&D-центр американської компанії Hover, яка займається 3D-моделюванням та розробкою 3D-карт. Bloomberg і інші західні видання ставлять цю компанію в один ряд зі світовими гігантами індустрії. Спочатку в Україні на Hover буде працювати 10 осіб, потім 20, а потім, можливо, і 40. Це довгостроковий проект.
– Скоро вам належить відбирати переможців з претендентів на грант. Які ідеї для стартапів цікаві особисто вам?
- Немає жодних відмінностей від того, чим ми цікавимося на інших ринках присутності. Нам цікаві два типи IT-бізнесів: технологічні та сервісні. Серед технологічних стартапів нас цікавлять лише компанії, націлені на глобальний ринок. У сервісній економіці інакше – 45 млн населення забезпечують достатній потенціал.
Серед сервісів нас цікавлять reinvention-проекти, які дозволяють переосмислити звичні сфери: медицину, логістику, торгівлю, освіту. Поле для діяльності дуже велике. Що стосується технологічних речей, то є кілька потужних рушійних трендів – це всі види віртуалізації, тобто хмарні технології, мобайл, Big Data, гейміфікація…
Ще я дуже сильно вірю в те, що ми вже пережили етап чисто електричних приладів. Настає час internet appliances, побутових приладів, постійно підключених до мережі. Зараз розвиток широкосмугового доступу, мобільних і хмарних технологій досяг такого рівня, що дозволяє широко застосовувати інтернет в побутових приладах. Сьогодні це реальність. Крім електричного дроту з’являється другий провід – в інтернет. Електрика перетворилася в утиліту, а інтернет стає домінуючою властивістю приладу. Навколо цього буде відбуватися ціла купа речей.
– Ви входите до ради директорів «Сколково». Ваш партнер по Грантовому фонду Василь Хмельницький намагається створити якийсь аналог – Bionic Hill. Як ви оцінюєте його перспективи?
- Не думаю, що ці проекти можна порівнювати. Bionic Hill – приватна ініціатива, а «Сколково» підтримується грошима держави. Це істотно. Ініціативи держави важливі, щоб задати певний імпульс. Всі забувають історію Силіконової Долини, яка в 1970-х роках отримувала $100 млн від приватних інвесторів і $4 млрд від держави. Зараз ситуація діаметрально протилежна. Приватний бізнес вкладає $32 млрд на рік, а держава – десь стільки ж, як і 40 років тому. Ідея в тому, що приватна ініціатива – добре, але без участі держави дуже важко рухати процес вперед.
– А чи можна назвати успішним проект «Сколково», який підтримує держава?
- В інноваційному бізнесі судити можна лише на відрізку в 5-10 років. А «Сколково» виповнюється лише три роки. Якщо дивитися на кількість бізнес-планів, то на даний момент це успішний проект. Обивателю складно побачити це.
Другий важливий момент – в цьому проекті немає корупції, інакше шановні люди пішли б з ради директорів. Крім мене, там Executive Chairman Google Ерік Шмідт, CEO Cisco Джон Чемберс та інші поважні люди. Вони надто дорожать своїми іменами і репутацією, щоб сидіти в раді директорів корупційного проекту. У «Сколково» все йде правильно. Питання в тому, чи вистачить у російського обивателя і держави терпіння на все це. За час після розпаду Радянського Союзу ми розучилися мислити системно, на перспективу. Всі хочуть швидкого результату, сьогодні гроші вклав – завтра отримав назад з відсотками. Однак зараз уже все вляглося, на реалізацію будь-якого серйозного проекту потрібен десяток років.
– Але в Україні немає газу і нафти, за рахунок яких можна було б утримувати такі проекти…
- Я ж не кажу, що держава обов’язково повинна давати гроші. Вона може зробити навіть більше – створити такі умови, за яких гроші прийдуть сюди самі. Навіть безвізовий режим – вже відмінний крок. Такі маленькі деталі можуть створити сильну перевагу перед іншими країнами. І потім – я думаю, що в Україні багато грошей. Тут є потужні інтегровані виробництва, які забезпечують продукцією ту ж Росію. Питання – як цим розпоряджатися, де зберігати гроші, як їх використовувати.
– Наскільки успішний ваш фонд Almaz Capital?
- У нас в портфелі на даний момент 15 проектів, всі вони дуже цікаві. Ми зробили три екзити і стали дуже позитивними в кешевому плані – навіть більш позитивними, ніж більшість каліфорнійських фондів. У середньому по фонду ROI тримається на рівні 5-6.
Роман Судольський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас