Гривневі казначейські зобов'язання складуть конкуренцію депозитам, - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривневі казначейські зобов'язання складуть конкуренцію депозитам, - банкіри

Кредит&Депозит
1838
Банкіри прогнозують, що номіновані у гривні казначейські зобов’язання зацікавлять українців, які не довіряють банкам.
«За своєю економічною сутністю казначейські зобов’язання є аналогом банківських термінових депозитів. У зв’язку з цим, вони тільки посилять конкуренцію в банківському секторі. Крім цього, враховуючи те, що казначейські зобов’язання орієнтовані на населення, вже зараз можна сказати, що він буде виконувати і соціальну функцію – це своєрідний лакмусовий папірець довіри населення до уряду», – сказав голова правління Кредитпромбанку Віктор Леонідов.
Начальник казначейства банку «Фінанси та Кредит» Олександр Олександров констатував зацікавленість банків у новому інструменті. «Фінансовий інтерес банків в участі в таких операціях полягатиме в тому, що вони зможуть заробляти на різниці між ціною купівлі-продажу казначейських зобов’язань на вторинному ринку (це не рахуючи комісій при первинному розміщенні цінних паперів серед населення). Розширення спектра пропонованих населенню інструментів має позитивний ефект для економіки в цілому», – зазначив Олександров.
Він також підкреслив, що валютні казначейські зобов’язання вже продемонстрували свою ефективність. «Завдяки цьому інструменту, Мінфін зміг акумулювати валюту на внутрішньому ринку, не виходячи на ринок зовнішніх запозичень. Принаймні, та частина населення, яка не довіряє комерційним банкам, отримала можливість розмістити кошти у валюті, повернення яких у повному обсязі гарантоване державою», – резюмував фахівець.
Нагадаємо, Мінфін висловив намір випустити казначейські зобов’язання в національній валюті у другому півріччі 2013 р. Планується, що цінні папери будуть випущені у двох серіях, як і казначейські зобов’язання у валюті. Відповідно, термін обігу гривневого інструмента інвестування від Мінфіну складе два і три роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас