Депутати хочуть підняти акциз на пиво в 3 рази - а зібрані мільярди пустити на охорону здоров'я — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати хочуть підняти акциз на пиво в 3 рази - а зібрані мільярди пустити на охорону здоров'я

Казна та Політика
3153
Народні депутати пропонують підвищити ставки акцизу на пиво і направити доходи на фінансування заходів з охорони здоров’я та Національної дитячої спеціальної лікарні “Охматдит”. Відповідні законопроекти (№№ 2875, 2876, 2880) зареєстрували у Верховній Раді 18 квітня Тетяна Бахтєєва, Юрій Мірошниченко, Андрій Шипко (Партія регіонів), Андрій Пишний, Валерій Дубіль, Михайло Головко, Леся Оробець, Роман Ілик (ВО “Батьківщина”) , Марія Матіос, Андрій Путілов (“УДАР”) та ін.
У даних законопроектах пропонується збільшити надходження від акцизного податку на пиво в 2013 році. Для цього пропонується підвищити ставку акцизного податку на літр пива з 87 коп. до 2,5 гривень. Таким чином законодавці мають намір створити стимули для здорового способу життя і отримати гроші на фінансування охорони здоров’я. Так, законопроектом передбачається направити 65% акцизного податку на пиво до спецфонду для використання цих надходження на фінансування будівництва лікарень та інших медичних установ.
Іншими законопроектами уточнюється, що ці кошти повинні направити на фінансування будівництва сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит”.
Депутати підрахували, що навіть при скороченні продажу пива з 275 млн дал до 250 млн дал, річні надходження до бюджету складуть 6,25 млрд гривень. Це на 4 млрд гривень більше, ніж у 2012 році. А якщо ставки акцизу на пиво підвищити з 1 червня 2013 року, то додаткові надходження в 2013 році складуть близько 2 млрд гривень.
Варто вказати, що Кабмін виділив 1,4 млрд гривень на будівництво в “Охматдиті”, розширення Інституту раку, купівлю медичного автотранспорту і т. д. Як йдеться у пояснювальній записці, отримані від акцизу на пиво додаткові 2 млрд гривень покриють весь дефіцит з будівництва комплексу в “Охматдиті”.
Нагадаємо, минулого року Верховна Рада України підвищила ставки акцизів на пиво з 0,81 грн/л до 0,87 грн/л. Тоді виробництво пива в Україні скоротилося на 1,5%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас