Змінити батьківщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Змінити батьківщину

Казна та Політика
4416
Якщо зателефонувати до приймальні Едуарда Прутніка або Віталія Гайдука, можна почути: «Його немає в Україні». Навряд чи підприємці на відпочинку: за межами країни вони вже не перший місяць. Прутнік і Гайдук далеко не єдині вітчизняні бізнесмени, котрі тримаються подалі від батьківщини.
«Люди стали частіше звертатися з проханням допомогти з видом на проживання», – констатує власник компанії Honest&Bright Ltd Ярослав Ломакін, який займається офшорним плануванням. Генеральний директор інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа більш категоричний. «Це повальна тенденція, – запевняє інвестбанкір. – Таке відчуття, що, якби могли продати бізнес, виїхали б усі».
Куди вирушають українські бізнесмени?
«Особливим попитом користується Австрія. Кілька людей хотіли оформити громадянство в Канаді та Новій Зеландії», – говорить Ломакін. Учасники списку Forbes вподобали Великобританію. За останній рік з запитом про так звану візу для мільйонерів до Британії звернулося на 78% більше іноземців – майже половина з 419 заявок надійшли з Китаю та Росії, свідчать дані британського прикордонного агентства. Українські бізнесмени в Лондоні також не рідкість. Там збирається осісти колишній віце-прем’єр Валерій Хорошковський, який продав у лютому свій основний актив в Україні – телегрупу «Інтер». Сумувати за багатими співвітчизникам йому не доведеться. Він може запросити на cup of tea Костянтина Жеваго або Геннадія Боголюбова, які проводять у столиці Англії більшу частину часу.
У період передвиборної кампанії 2012 року країну покинув власник заводу «Стальканат Силур» Володимир Немировський і луганський бізнесмен Ігор Ліскі. Обидва очолювали обласні осередки політичної партії «Фронт змін», обидва заявляли про тиск фіскальних органів на їхній бізнес. Немировський виїхав до Ізраїлю. «По-перше, за національністю я єврей. По-друге, у мене там багато знайомих і друзів, – пояснює Немировський. – Ну і по-третє, Ізраїль – це центр комунікації з усім світом, починаючи від держдепу США і закінчуючи офісами ЗМІ. Це могло стати в нагоді». Ліски не розголошує, куди виїжджав. Після завершення виборів обидва повернулися в Україну.
Втікають навіть «свої»
У розпал боротьби за контроль над кількома вуглезбагачувальними фабриками колишній народний депутат від Партії регіонів Андрій Орлов також вирішив триматися подалі від України. «Він більшу частину часу перебуває в США», – говорить один з профспілкових лідерів вуглепрому Михайло Волинець. Чи повернувся Орлов в Україну, невідомо.
До 2015 року точно не збирається повертатися на батьківщину колишній власник компанії ProstoPrint Денис Олейников. «А може, і довше», – написав він Forbes. Його компанія після історії зі скандальними футболками «Спасибо жителям Донбасса…» припинила існування. Підприємець з родиною вже півтора роки живе в Хорватії. «Ми опинилися тут виключно тому, що Хорватія – одна з небагатьох країн, яка дозволяла українцям безвізовий в’їзд», – розповідає Олейников. Там же перебуває один із засновників мережі ресторанів «Козирна карта» Андрій Задорожний, екстрадиції якого домагається Україна.
Forbes з’ясував, що необхідно для отримання посвідки на проживання в деяких європейських країнах.
Олексій Грибановський, Дар’я Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас