Перспективи злиттів і поглинань банківського сектора в різних регіонах світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перспективи злиттів і поглинань банківського сектора в різних регіонах світу

Фондовий ринок
1912
На думку PwC, зниження активності на ринку злиттів і поглинань у банківському секторі являє собою не просто циклічний спад, а суттєву зміну ситуації. Аналітики компанії підготували звіт по регіонах світу про потенціал M&A в банківському секторі.
Росія
В останні роки в Росії відзначається зростання угод злиття і поглинання в банківському секторі, і ця тенденція, ймовірно, збережеться. В Росії близько 1000 банків, але процес консолідації, якого на ринку чекають вже давно, так серйозно і не розпочався.
Головне завдання для низки російських інноваційних банків і таких, що швидко розвиваються, – як отримати доступ до капіталу, необхідного для їх зростання. Стимулювати здійснення угод може також нинішній відтік з ринку декількох західноєвропейських банків. Найбільші російські банки продовжать нарощувати свій бізнес шляхом здійснення угод злиття і поглинання.
Азіатсько-Тихоокеанський регіон
Завдяки швидкій економічної експансії, збільшенню попиту на банківські продукти з боку середнього класу і зростанню числа дуже заможних людей є підстави вважати, що країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону будуть і надалі найпривабливішим ринком для здійснення угод злиття і поглинання в банківському секторі. На ринку злиттів і поглинань будуть переважати внутрішні угоди, оскільки банки продовжують реагувати на зростання конкуренції і відчувати потребу в підвищенні ефективності основної діяльності та використання капіталу.
Північна Америка
У США чекають нової хвилі консолідації серед дрібних і середніх банків. Американський банківський ринок, як і раніше, відносно роздроблений, і наслідки змін в законодавстві стимулюють багато фінансових інститутів шукати партнерів для злиття. Особливої значимості у цій ситуації набувають поправка Дурбана і закон Додда-Франка, які підвищують витрати на дотримання нормативно-правових вимог і змушують дрібні банки зміцнювати свій капітал і збільшувати масштаби діяльності. Крім цього, більш стабільним результатам оцінки активів і стимулюванню угод сприятиме і більш прозорий і зрозумілий бухгалтерський баланс.
Канада
Великі канадські комерційні банки вийшли із фінансової кризи, маючи стійкі позиції, і зараз активно купують компанії та портфелі активів всередині країни і в США. За глобальним мірками ці угоди злиття, можливо, і не настільки значні, проте у них є істотний потенціал, який дозволяє їм впливати на компанії, що беруть участь у торгах. Подібно своїм колегам у США, канадські банки, націлені на подальше зростання, проявляють інтерес не до європейського ринку, що відчуває труднощі, а скоріше, до країн Латинської Америки та Азіатсько-Тихоокеанського регіону.
У свою чергу, кілька великих китайських банків нещодавно створили свої підрозділи в Канаді, пішовши за великими корпоративними клієнтами, які вийшли на канадський ринок природних ресурсів. З них можуть взяти приклад і інші. Вийти на зарубіжний ринок, провівши операцію злиття або поглинання, швидше, ніж починати бізнес за кордоном з нуля. Однак на щільному банківському ринку Канади істотних об’єктів для придбання дуже мало.
Латинська Америка
Бразилія залишається найважливішим банківським ринком в Латинській Америці і продовжить демонструвати активність у сфері злиття і поглинань. Регулюючі органи країни сприяють процесу консолідації дрібних банків, що веде до поліпшення показника достатності капіталу та підвищення ефективності галузі. Водночас великі бразильські банки з гарною капіталізацією мають намір піти за своїми транснаціональними клієнтами й розширити в регіоні свій бізнес. Поки ж вони обмежуються незначними придбаннями. Однак є ймовірність того, що з посиленням економічного зростання в Бразилії ця тенденція зміниться. Таке ж бажання піти за товаропотоками змушує великі бразильські банки відкривати свої офіси в країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону і на Близькому Сході. У бразильському банківському секторі, як і раніше, будуть здійснюватися транскордонні угоди. Однак є ймовірність того, що покупців насамперед цікавитимуть ринкові ніші.
Західна Європа
У наступні роки на ринку злиттів і поглинань у банківському секторі Західної Європи визначати ситуацію й надалі буде процес реструктуризації. Це пов’язано з тим, що банки мають намір приділяти більше уваги своїй основній діяльності і виходити з непрофільного бізнесу. Незважаючи на те що низка угод так і не були здійснені, продавці і покупці, ймовірно, продовжать суперечки про ціну угод, оскільки на ринках зберігається ситуація нестабільності і немає визначеності щодо ймовірних втрат банків за кредитами.
Як і колись, складно знайти покупців на непрофільні активи. Багато європейських банків не можуть придбати нові активи через обмеженість капіталу і недовіру інвесторів. Крім усього, за межами Західної Європи не так вже багато банків, які прагнуть інвестувати кошти в даний регіон. Але незважаючи на це, інтерес до проблемних європейських банків можуть проявити азіатські гравці, тому що завдяки таким активам можна зайняти нішу на ринку або придбати корисний досвід і кваліфікованих фахівців.
Близький Схід
У деяких країнах Близького Сходу банкам вдалося підтримати високий рівень ліквідності завдяки високим цінам на нафту і пов’язаним з цим грошовим потокам в економіці. На відміну від інших країн, Дубай, зокрема, продовжує відчувати наслідки буму на ринку нерухомості. Але саме ці різноспрямовані тенденції, а також націленість на внутрішні та зовнішні інвестиції і вплинули на здійснення нещодавніх угод злиття і поглинання на банківському ринку регіону. Близькосхідні банки вибірково підходять до придбання активів за кордоном. Зберігається інтерес до сусідніх ринків, що набирають сили, таких як Туреччина, а також до приватних банківських активів у Європі. Крім того, зростає вплив ісламської банківської справи в Середній Азії і на Далекому Сході. Однак варто зазначити, що зміни на близькосхідному ринку відкривають нові можливості для фінансових установ з високим рівнем ліквідності.
Польща
Польща, як і раніше, кидає виклик економічній нестабільності, що вразила багатьох її сусідів: польські банки стійко підвищують обсяги кредитування. На ринку країни існують можливості для інвестицій, і Польща залишиться одним з найбільш активних регіонів у Центральній Європі з точки зору угод злиття і поглинання в банківському секторі. За деякими відомостями, низка банків, що належать іноземним учасникам ринку, відчувають потребу в новому капіталі. У цьому зв’язку приватні власники деяких місцевих банків можуть бути зацікавлені у спільному інвестуванні або можливому виході.
Туреччина
Туреччина володіє потужним потенціалом економічного зростання та широкими можливостями розвитку банківської системи в масштабах всієї країни. В останні роки в торгах з продажу турецьких банківських активів брали участь інвестори з США, Західної Європи, Росії та країн Близького Сходу. Такі активи і надалі будуть популярними об’єктами угод злиття і поглинання за участю іноземних учасників ринку. Оскільки можливості для придбання великих активів у Туреччині порівняно малі, виставлення на торги будь-якої місцевої дочірньої банківської структури може породити гостру конкуренцію.
Африка
У африканських країн є потенціал у найближчі кілька років збільшити обсяг угод у банківському сегменті ринку злиттів і поглинань. Сприятлива демографічна обстановка і центральна роль в торгівлі між країнами Південної Америки, Азії, Африки та Близького Сходу сприяють залученню місцевих та міжнародних гравців на африканський банківський ринок. Крім цього, на Африканському континенті є й інші привабливі сторони, серед яких недостатня розгалуженість банківської мережі, великі обсяги депозитів і можливості для покупців підвищити операційну ефективність об’єктів операцій. Іншими словами, причин для інвестицій в африканську банківську систему стає все більше.
З метою забезпечення майбутнього зростання банки Південної Африки, як і багато інших, все пильніше розглядають можливості виходу на ринки інших африканських країн. Сама ж Південна Африка, залишається головними воротами на континент для іноземних компаній. У багатьох банків усередині країни вже є зарубіжні стратегічні або часткові партнери. Разом з тим у країні як і раніше існують можливості для здійснення угод злиття і поглинання за участю іноземних інвесторів. Показники зростання прибутку і прибутковості власного капіталу у найбільших банків Південної Африки вигідно відрізняються від показників порівнянних гравців на міжнародному ринку.
Ще однією країною зі зростаючим потенціалом для здійснення угод злиття і поглинання є Нігерія. Банківський сектор країни пройшов вже кілька етапів реструктуризації. Останній етап був пов’язаний з нормативно-правовими реформами і втручанням з боку держави з метою підвищення обсягів капіталу і зміцнення показників бухгалтерського балансу компаній. Всі ці обставини, як і раніше, свідчать про необхідність консолідації внутрішнього ринку та про можливості з придбання активів, які цей ринок відкриває перед міжнародними гравцями. Є й інші країни, зокрема Кенія, зі схожим потенціалом для консолідації та підвищення ефективності банківської системи, а також привабливі перспективи зростання.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас