Одна з найбільших компаній Великобританії заробила $659 млн на торгівлі з Іраном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одна з найбільших компаній Великобританії заробила $659 млн на торгівлі з Іраном

Фондовий ринок
567
Одна з найбільших компаній Великобританії – Glencore International PLC – заробила мільйони фунтів на продажу сировинних товарів у Іран, в тому числі державній фірмі, яка постачає продукцію для ядерної програми.
Зокрема, за даними видання, Glencore минулого року продала в Іран сировинних товарів на суму $659 млн, у тому числі оксид алюмінію.
Компанія, яка є одним з найбільших підприємств, що входять в індекс FTSE 100, визнає, що частина проданого оксиду алюмінію могла опинитися в руках Іранської алюмінієвої компанії (Iranian Aluminium Company, Iralco).
Інша сировинна компанія – Trafigura – також допускає факт продажу оксиду алюмінію компанії Iralco в минулому.
Водночас Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) включило Iralco до списку компаній, які постачають алюміній компанії Iran Centrifuge Technology Company (Tesa), яка входить до Організації атомної енергії Ірану. Оксид алюмінію є важливим матеріалом для газових центрифуг використовуються для збагачення урану.
Торгівля Glencore і Trafigura з Iralco під час проведення угод не була незаконною. Невідомо, чи постачала Iralco отриманий від компаній товар компанії Tesa і чи був він використаний при будівництві центрифуги.
Glencore заявила, що “припинила операції” з Iralco негайно, коли стало відомо про її зв’язок з Tesa, а остання угода була укладена в жовтні 2012 р. “До санкцій ЄС в грудні 2012 року ми не були обізнані про зв’язок/контракт між Iralco і Tesa”, – повідомляє компанія у своїй заяві.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас