Удвох проти всіх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Удвох проти всіх

Казна та Політика
4386
Коли вранці в п’ятницю з бостонського передмістя прийшли повідомлення про стрілянину в Массачусетському технологічному інституті, навряд чи хтось міг уявити, як зрештою відбуватимуться події. Наприклад, що поліція ловила не якогось стрільця-соціопата, який влаштував черговий «шутинг» в університетському кампусі, а підозрюваних у справі про вибухи на Бостонському марафоні. І вже тим більше – що ці підозрювані виявляться чеченцями. Але саме так все і вийшло.
Особи терористів офіційно встановлені. Це брати Джохар і Тамерлан Царнаєви. Джохаром, який все ще залишається на волі, 19 років, загиблому Тамерлану було 26. Тамерлан народився, як заявила американська влада, в Росії. Якщо врахувати, що це було ще при Радянському Союзі, він цілком може бути уродженцем Киргизької РСР. Саме в пострадянській Киргизії з’явився на світ його молодший брат Джохар. Можна припустити також, що Тамерлан народився в Чечено-Інгушській АРСР, а в Киргизію сімейство перебралося з неспокійної Чечні на початку дев’яностих.
Взагалі, неясностей з сімейною історією Царнаєвих безліч, і відомості надходять суперечливі. Наприклад, директор школи номер 1 в Махачкалі Темірмагомед Давудов розповів, що Царнаєви прибули до столиці Дагестану з Киргизії як біженці і в 2002 році з республіки виїхали. За словами Давудова, брати відучилися в школі рік і у них було дві сестри. За іншими даними, сестра у них одна, в Махачкалі сім’я прожила всього кілька місяців, а потім переїхала на постійне проживання в США.
Удвох проти всіх
Виходить, що в Сполучені Штати Царнаєви приїхали приблизно в 2003 році. Втім, в життєписі Тамерлана на сторінці, присвяченій його персоні і боксерським досягненням, йдеться, що він живе в Америці з п’ятирічного віку, але це може бути помилкою або легендою. BBC News повідомляє, що в інтерв’ю, які Тамерлан давав у США, він говорив, що його родина покинула Чечню на початку дев’яностих. Незабаром після ідентифікації ймовірних терористів у ЗМІ повідомлялося, що Царнаєви можуть мати громадянство Туреччини, а пізніше влада Киргизії повідомила, що посвідку на проживання в США брати отримали, будучи саме киргизькими громадянами. За деякими даними, Тамерлан прибув до США пізніше Джохара, тож молодший брат встиг натуралізуватися, а старший мав статус іноземця, що постійно проживає в країні.
Інформація про родинні зв’язки братів Царнаєвих наводиться, зокрема, на сторінках соцмережі MyLife, які зараз доступні лише в кеші. У числі родичів згадуються Анзор Царнаєв (45 або 47 років), Марет Царнаєва (45 років), Аіліана Царнаєва (22 роки). Можна припустити, що Аіліана – сестра Тамерлана і Джохара. Інший варіант її імені – Алаїна – є в мережі PeekYou. Насправді ж вона, швидше за все, Аліна: саме під цим ім’ям вона виступила 19 квітня. Анзор і Марет схожі на батьків, проте в численних інших джерелах матір’ю підозрюваних називають 45-річну Зубейдат Царнаєву, у якої є, наприклад, сторінка в «Однокласниках». Про Анзора відомо, що в США він працював автомеханіком, але великого успіху не домігся, бо не зміг освоїти англійську мову.
_Теракт В Бостоні стався в понеділок, 15 квітня, приблизно о 14:50 за місцевим часом (22:50 по Москві). Два саморобні вибухові пристрої були розташовані на відстані близько 170 метрів один від одного в глядацькій зоні на вулиці Бойлтон-стріт, недалеко від фінішу забігу. При вибухах загинули три людини, в тому числі восьмирічний хлопчик, приблизно 180 людей отримали різні поранення, у тому числі важкі. Слідство встановило, що бомби були виготовлені з вибухівки, скороварок і сталевих вражаючих елементів – кульок від підшипників. Згодом скороварки були виявлені на місці протистояння братів Царнаєвих з поліцією.
Ще один родич – передбачуваний дядько Руслан Царнаєв, про якого відомо за даними MyLife, що він у 1998 році закінчив юридичний факультет Університету Дьюк. У п’ятницю на кількох американських каналах виступив дядько Царнаєвих по батьку Руслан – але він представився «дерусифікуваним» прізвищем Царні. За словами Руслана, він востаннє спілкувався з племінниками в 2009 році і намагався напоумити Тамерлана, у якого помітив схильність до екстремізму. Царні розповів також, що брати Царнаєви прибули до США як біженці близько десяти років тому._
За словами дядька, сестер у Царнаєвих дві, їхні батьки рік тому виїхали з США до Дагестану. Цікаво, що сам Царні, який постійно проживає в штаті Меріленд, зв’язку з Росією не розірвав. Наприклад, у 2007 році він фігурував у матеріалах регіональної преси як заступник гендиректора «Назимської нафтогазорозвідувальної експедиції», яка працювала в Ханти-Мансійському автономному окрузі. 19 квітня на телебаченні з’явився і ще один дядько Царнаєвих – Алві Царні, але нічого особливо цікавого він не розповів.
Отже, якщо опустити численні неясності, виходить, що Тамерлан та Джохар Царнаєви прожили в Америці років десять, а їхнім постійним місцем проживання було університетське місто Кембрідж, передмістя Бостона. Джохар, як вказано в його профілі у «ВКонтакте», навчався в середній школі Cambridge Ringe & Latin School і закінчив її в 2011 році. Після цього влада Кембриджу виділила йому стипендію для отримання подальшої освіти.
Крім навчання Джохар займався спортом: збереглися записи про його участь у змаганнях з боротьби в 2010 році. Канал CNN з’ясував, що в шкільні роки Джохар працював рятувальником у центрі водних видів спорту в Гарварді. Пізніше, в 2011 році, Царнаєв-молодший грав у мініфутбольній команді Університету штату Массачусетс в Дартмуті. Виходить, що саме до цього університету Джохар вступив після школи. Його батько Анзор Царнаєв, що вийшов на зв’язок з журналістами з Дагестану 19 квітня, стверджував, що син «навчається в медінституті на другому курсі».
Про старшого брата Джохара Тамерлана відомо менше, але він теж був спортсменом. Якщо вірити згаданому вище ілюстрованому боксерському життєпису, він тренувався в бостонському центрі змішаних єдиноборств і готувався у важкій вазі представляти Нову Англію на аматорському чемпіонаті країни в Солт-Лейк-Сіті в 2009 році. Що з цього вийшло, невідомо. На тій же сторінці є і відомості про особисте життя Тамерлана: він дуже релігійний, у нього немає друзів-американців, бо він їх не розуміє, а його дівчина – напівпортугалка-напівіталійка, яка прийняла іслам.
Судячи з усього, роман закінчився плачевно. Згідно з даними сайту Spotcrime, в тому ж 2009 році поліція Кембриджу заарештовувала Тамерлана Царнаєва за звинуваченням в побутовому насильстві: 22-річний спортсмен напав на свою подругу. До речі, Тамерлан – не єдиний член сімейства Царнаєвих, хто до останніх подій встиг відзначитися в поліцейських архівах. Не далі як у липні 2012 року 45-річна Зубейдат Царнаєва – передбачувана мати братів-терористів – була затримана в Нейтіку, ще одному передмісті Бостона, за крадіжку з магазину жіночого одягу вартістю близько 1,6 тисячі доларів і навмисне псування майна. У світлі останніх подій знайшлося і її фото з поліцейського архіву.
Незважаючи на неясності, спірні дати та інше, зрозуміло, що брати Царнаєви в США обросли численними зв’язками і знайомствами, і тому натрапити на їхній слід Федеральному бюро розслідувань вдалося досить швидко. Вдень 18 квітня ФБР опублікувало знімки двох підозрюваних, зроблені під час марафону в Бостоні: Джохар – у білій бейсболці козирком назад, Тамерлан – у чорній бейсболці і сонячних окулярах. Швидше за все, брати зрозуміли, що не впізнати і не знайти їх просто неможливо, і зважилися на відчайдушний крок.
Об одинадцятій годині вечора, тобто годин через шість після публікації фотографій, брати підійшли в Кембриджі до співробітника поліції Массачусетського технологічного інституту і кілька разів вистрілили йому в голову. Хто саме стріляв, невідомо, але поліцейський, 26-річний Шон Коллієр, помер на місці. Царнаєви взяли його патрульний автомобіль, зайшли в найближчий продовольчий магазин мережі 7-Eleven, і вчинили там збройне пограбування. Після цього вони захопили нову машину – позашляховик «Мерседес», причому водію, якого брати на півгодини взяли в заручники, а потім відпустили, брати розповіли, що це саме вони влаштували вибух на марафоні.
Тим часом поліція вийшла на слід злочинців, і в передмістях Бостона почалася гонитва. З Кембриджу брати перемістилися в сусідній Вотертаун, по дорозі вони стріляли в переслідувачів і кидали в них саморобні бомби. У процесі гонитви важке вогнепальне поранення отримав співробітник транспортної поліції Бостона, він перебуває в критичному стані.
Удвох проти всіх
У якийсь момент гонитва зупинилася – Царнаєви дали поліцейським бій. Житель Уотертауна Ендрю Кітценберг спостерігав та, що відбувається, з вікна власного будинку. Він розповів, як молоді люди зрешетили кулями і вивели з ладу поліцейську машину, а потім кинули в поліцейських предмет, схожий обрисами на пароварку. Це була бомба, вона вибухнула, не долетівши до поліцейських, і після цього в їхньому напрямку побіг Тамерлан. Як потім з’ясувалося, у нього на грудях був закріплений вибуховий пристрій – ймовірно, щось на кшталт «пояса шахіда», але до цілі Царнаєв не добіг – його застрелили. Джохар повернувся за кермо «Мерседеса», прорвав автомобілем поліцейське оточення, при цьому, за деякими даними, переїхавши тіло брата, і сховався.
На пошуки терориста кинули, здавалося, всі наявні сили. Операція з затримання Джохара на момент здачі цього запису все ще не завершена. Над Бостоном заборонили повітряні польоти, громадян закликали не залишати будинки, заарештували декількох людей за місцем проживання Царнаєвих в Кембриджі – кого саме, поки незрозуміло. Є повідомлення і про затримання ймовірних спільників. Однак де Джохар – невідомо. Повідомлялося, що в Уотертауні поліція оточила якийсь будинок і там знову лунають вибухи, операція триває.
При цьому досі не прояснені мотиви терористів. Обидва вони мусульмани, але ступінь їхньої прихильності релігійного фундаменталізму неясна. Рідний дядько Царнаєвих пояснив дії племінників тим, що вони «невдахи». Канал NBC з посиланням на джерело у ФБР повідомив, що брати нібито пов’язані з угрупованням ісламізму, яке орудує на території Туреччини і Чечні. Рамзан Кадиров між тим оголосив: «Царнаєвих ми не знаємо, вони в Чечні не проживали, жили і навчалися в Америці». У свою чергу, глава Держдепартаменту Джон Керрі також заявив, що пов’язувати дії підозрюваних з Чечнею поки рано. Керрі при цьому обережно утримався від будь-яких гіпотез, зате менш дипломатичний Кадиров пояснив те, що відбувається, провалом американських спецслужб.
Василь Чепелевський
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас