РФ запропонувала створити "внутрішній офшор" на базі банку соціалістичних країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ запропонувала створити "внутрішній офшор" на базі банку соціалістичних країн

Кредит&Депозит
717
Перший віце-прем’єр Ігор Шувалов запропонував обговорити ідею залучення капіталів з іноземних юрисдикцій з ЦБ РФ і Міжнародним інвестиційним банком (МІБ). Про це повідомляє неназване джерело в Міністерстві фінансів.
За його словами, суть ідей в тому, щоб створити в Росії внутрішній офшор на базі МІБ, утвореного в 70-і роки як міжнародний банк соціалістичних країн. Джерело в уряді підтвердило, що ведеться обговорення «офшоризації» МІБ.
Агентство відзначає, що ідея про внутрішній офшор на базі МІБ могла з’явитися у Шувалова після зустрічі з головою правління фінорганізації Миколою Косовим 5 квітня. Останній позиціонує банк як головний майданчик Міжнародного фінансового центру, який планується створити в Москві. Косов відзначав, що МІБ є «єдиним повноцінним міжнародним і багатостороннім інститутом розвитку» в російській столиці.
МІБ має унікальний статус. Як зазначило одне з джерел «Інтерфаксу», цей банк вже майже офшор. Зокрема, фінорганізація не підпадає під нагляд країн учасниць (Росія, Болгарія, В’єтнам, Куба, Монголія, Румунія, Словаччина, Чехія). Крім того, він звільнений від сплати податків, захищений від судового та адміністративного втручання, а також користується дипломатичним статусом.
Переманити капітали з іноземних офшорних юрисдикцій в РФ вже пропонував Дмитро Медведєв. Наприкінці березня голова уряду повідомив, що Росії варто подумати над створенням свого офшору, можливо, на Далекому Сході.
Таким чином Медведєв прокоментував ситуацію на Кіпрі, де влада заблокувала роботу банків, оголосивши про намір списати одноразовий податок з усіх рахунків. У Росії, компанії якої є найбільшими іноземними власниками рахунків на острові, ідею про списання коштів піддали різкій критиці. Згодом Кіпр відмовився від податку, але власники рахунків понад 100 тисяч євро на двох найбільших банках острова все одно зазнають великих збитків в рамках реструктуризації фінансового сектора.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас