Новий борг: Мінфін розмістив боргових зобов'язань на 3,27 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий борг: Мінфін розмістив боргових зобов'язань на 3,27 млрд грн

Казна та Політика
538
Міністерство фінансів України розмістило гривневі держоблігації на 3,27 млрд грн. Про це йдеться в повідомленні Мінфіну.
“Мінфін із запасом рефінансував боргові виплати… розмістивши лише три з п’яти запропонованих ринку облігацій. Однак істотна потреба Мінфіну в залученні і значні обсяги запозичень не завадили Мінфіну трохи знизити дохідності за піврічною і п’ятирічною облігаціями. Не виключено, що низка дружніх банків реінвестували кошти, одержувані завтра, в нові боргові інструменти з тривалим терміном обігу. Окремої згадки заслуговує і поява неконкурентних заявок, які не подавались учасниками вже тривалий час. Це може бути показником того, що учасники ринку не поспішають ризикувати, подаючи заявки з рівнем дохідності аналогічним минулим аукціонам або трохи нижчим, а заодно і не підштовхувати Мінфін до подальшого продавлюванню ставок вниз”, – прокоментував розміщення аналітик ICU Тарас Котович.
Він зазначив, що в період великих виплат попит на короткі інструменти істотно виріс, і облігація з погашенням через п’ять місяців отримала 12 заявок на суму 705 млн грн за номіналом, проте Мінфін відхилив три заявки, зберігши ставку відсікання на колишньому рівні 7,75%.
“Що ж стосується 5-річної та 7-річної облігацій, то найімовірніше, що ключовий попит на них був все-таки сформований “дружніми” банками, враховуючи обсяги цього попиту – не менше одного мільярда гривень на купівлю кожної з них. При цьому на 5-річну облігацію заявки були подані з єдиною дохідністю, на 5 б.п. нижче минулих розміщень, і тут цілком могла бути одна конкурентна заявка на 1,3 млрд грн, і дві неконкурентні на решту обсягу. А ось на 7-річну була єдина заявка на 1 млрд грн”, – повідомив експерт.
Зазначимо, раніше повідомлялося, що Мінфін розмістив черговий випуск єврооблігацій на суму 1,25 млрд дол. Інвесторам запропоновано дохідність в діапазоні 7,5-7,625% річних, але зважаючи на великий обсяг пропозицій ставка відсікання склала 7,5%.
Нинішнє розміщення – це вже другий з початку року вихід Мінфіну на зовнішні ринки запозичення: на початку лютого до бюджету було залучено 1 млрд дол від дорозміщення євробондів, випущених у листопаді 2012 р. При цьому в лютому книга заявок була перепідписана двічі, що дозволило відомству знизити ставку з 7,8% річних до 7,625% річних.
Експерти вказують, що ставка, запропонована Україною, задовольняє інвесторів, внаслідок чого зберігається досить високий попит на українські папери.
Всього за перший квартал 2013 р. державні запозичення України в цілому склали 43 млрд грн. У першому кварталі відбулося погашення боргу в розмірі 14,8 млрд грн. За січень – березень 2013 р. за рахунок ОВДП до держбюджету залучено 27 млрд грн, у тому числі ОВДП у гривні 7,5 млрд грн і ОВДП у валюті – 2,4 млрд дол.
Середня зважена ставка склала 9,34% річних, для запозичень у гривні – 13,3% річних, а в доларах – 7,77% річних, повідомили в Мінфіні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас