Чим пояснюється пристрасть до золота - Пол Кругман — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим пояснюється пристрасть до золота - Пол Кругман

Банківські метали
3614
Пристрасть до золота, яка відповідає забобонам, буде, швидше за все, процвітати, якою б помилковою вона не була, вважає Нобелівський лауреат з економіки
Недавнє зниження цін на золото, що склало 17% від пікового значення, показує, що ціна на жовтий метал може як опускатися, так і підніматися. “Ви можете вважати цю обставину очевидною і цілком природною, проте, як повідомила в четвер The Times, зниження цін стало шоком для багатьох дрібних покупців золота, які уявляли, що вкладають гроші в найбезпечніший з усіх активів”, – пише у The New York Times Пол Кругман.
Золото було дуже хорошою інвестицією з початку 2000-х років, і швидше за все, в цьому немає ніякого штучного роздування його кон’юнктури. Про золото можна говорити як про дуже довгострокову облігацію, яка захищена від інфляції. А захищені від інфляції довгострокові облігації деколи дуже сильно зростають в ціні, відображаючи загальну думку про те, що вкладенням в золото немає реальної альтернативи.
Золотий стандарт
“Ні, пристрасть до золота і прагнення до збереження його грошових функцій означає, що золото є унікальною цінністю в неспокійні часи. Це також означає, що все буде добре, якщо ми відмовимося від Федерального резерву і повернемося до доброго старого золотого стандарту, в якому долар прив’язувався до золота. Обидві форми прагнення до збереження грошових функцій золота отримали бурхливий розвиток після відомих подій 2008 року”, – стверджує Пол Кругман.
Згідно з даними опитування інституту Геллапа за 2011 рік, третина респондентів заявила, що золото – це найкраща форма довгострокових інвестицій. У той же час величезного поширення набули заклики повернутися до золотого стандарту, причому виступають з такими закликами не тільки невідомі маргінали.
Фінансова криза 2008 року призвела до сплеску золотої лихоманки (правда, після 2011 року вона трохи стихла). Але чому?
Історично золото ніколи не було надійним і безпечним інвестиційним інструментом. Іноді воно дає більший прибуток, як це було наприкінці 1970-х, а потім у період з 2001 по 2011 роки. Але після підйому 1970-х було колосальне падіння, коли реальна ціна золота впала більш ніж на дві третини.
Золото обирають прихильники “теорії змови”
Таку думку висловлює нобелівський лауреат з економіки 2008 року Пол Кругман.
Обґрунтувати сучасну пристрасть до золота можна лише нестримною інфляцією, однак і це виглядає не надто переконливим? Добре відомо, як Джон Мейнард Кейнс зневажливо назвав золотий стандарт “варварським пережитком”, відзначаючи абсурдність спроб надіти на досягнення сучасного індустріального суспільства ярмо декоративного металу. Але він також визнавав, що “золото стало частиною консервативного апарату і є одним з питань, ставлення до якого завжди буде упередженим”.
Така ситуація зберігається донині. “Консервативно налаштовані люди зазвичай виступають за золотий стандарт (і за купівлю золота), оскільки їх дуже легко переконати в тому, що безеквівалентні паперові гроші, тобто, гроші, створені довільно в спробі стабілізації економіки, – це лише частина масштабної змови, мета якої – відібрати у них з великими труднощами накопичені статки і віддати їх самі знаєте кому”, – переконаний нобелівський лауреат з економіки 2008 року.
Але нестримна інфляція, яка повинна була неминуче піти за безрозсудним друкуванням грошей і про найближче настання якої традиційні голоси віщають ось уже чотири роки, все ніяк не приходить. Зростання цін на золото на якийсь час посилило довіру до заяв “золотих жуків”, як часом називають прихильників золотого стандарту, хоча їхні прогнози щодо всього іншого виявилися неточними. Але зараз і золото як інструмент вкладення коштів не виправдовує очікувань.
Песимісти
В даний час збільшується кількість песимістів стосовно цього благородного металу. За оцінкою банку Société Générale, золото створило “бульбашку” і тепер воно знаходиться на так званому ведмежому ринку. Більш значне зростання економіки в Сполучених Штатах може призвести до підвищення відсоткових ставок, що може викликати зниження попиту на благородний метал – такі очікування французького банку. Банк Goldman Sachs попереджав у лютому цього року про можливість змін у золотому циклі, а керуючі інвестиційними фондами з жовтня минулого року на 70% знизили свої ставки щодо підвищення ціни на золото.
Золото більше не є оплотом надійності для інвесторів після падіння цін на дорогоцінний метал під час минулорічної кризи євро, заявив інвестор і мільярдер Джордж Сорос в інтерв’ю газеті South China Morning Post.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас