У Росії різко збільшився обсяг прострочених кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії різко збільшився обсяг прострочених кредитів

Кредит&Депозит
748
За даними Центробанку Росії, обсяг простроченої заборгованості фізичних осіб за банківськими кредитами в РФ до квітня досяг 343,5 млрд. рублів. Тільки в першому кварталі поточного року цей обсяг збільшився на 9,9%, або на 31 млрд. рублів. У Банку Росії зазначають, що число боржників стрімко зростає.
Варто відзначити, що на тлі зростаючої заборгованості в країні триває бум кредитування. За даними ЦБ, за перший квартал 2013 року обсяг кредитів, виданих російськими банками фізособам, збільшився на 360,3 млрд. рублів, подолавши суму 8 трлн. рублів.
За оцінками маркетингового холдингу Ромир, жителі Росії все більш активно завойовують ринок кредитування, не рахуючись з тим, що за підсумками минулого року знову зростання зарплат загальмувалося і намітилося зростання безробіття. За підсумками минулого року за зростанням обсягів кредитування на першому місці опинилися позики на купівлю споживчих товарів – 54,97%, далі йдуть іпотечні позики – зростання на 48,88%. Найменше зросла затребуваність автокредитів – лише на 34,6%. При цьому зростання прострочення тільки за кредитними картками, згідно з даними Національного бюро кредитних історій (НБКІ), за минулий рік збільшилося в 4 рази.
Намітилося уповільнення темпів ВВП Росії і як наслідок гальмування зростання доходів навряд чи сприятиме зменшенню кількості боржників. Тим часом, за даними ЦБ, на сьогоднішній день вже не менше трьох десятків банків вимагають пильної уваги з боку фінансово-контрольних органів, оскільки ці кредитні організації знаходяться в небезпечній зоні за показниками достатності капіталу, пишуть «Новые Известия».
На думку експертів, подальше зростання обсягів «поганих кредитів» цілком здатне спровокувати гострий дефіцит банківської ліквідності, а значить, хвилю краху банків, насамперед малого та середнього рівня.
«Центробанк намагається остудити процес за рахунок підвищення ставок для кредитних організацій. Однак зростання частки поганої ліквідності очевидне, – зазначив експерт Центру політичної кон’юнктури Дмитро Абзалов. – У випадку настання кризи банківської ліквідності держава, безумовно, надасть підтримку банкам, але мова йде лише про найбільші організації».
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас