МВФ може вимагати провести стрес-тест української банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ може вимагати провести стрес-тест української банківської системи

Кредит&Депозит
1302
Нова версія меморандуму українського уряду з Міжнародним валютним фондом щодо зміцнення фінансової стабільності України може містити вимоги щодо проведення стрес-тестування однієї або декількох груп місцевих банків. Таку думку висловили деякі експерти.
«По-перше, на порядку денному все ще стоїть питання відкритої валютної позиції. По-друге, враховуючи різке уповільнення економіки і високі валютні ризики, питання стрес-тестування системних банків на предмет цих ризиків виглядає аж ніяк не зайвим. Плюс заклопотаність МВФ ситуацією в українському банківському секторі може бути також викликана регулярними випадками банкрутства банків в останні роки», – заявив начальник відділу аналізу та досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.
У свою чергу, член ради Національного банку України Роман Шпек вважає, що стрес-тестування сьогодні потребує не банківська система, а державні фінанси. Адже у разі девальвації гривні (ключовий параметр стрес-тестів. – Прим. ред.) найбільше постраждають державні фінанси: значна частина держборгу номінована в іноземній валюті, можуть істотно скоротитися податкові надходження від імпорту. Тому влада і фонд можуть розробити поправочні коефіцієнти до числових критерій програми stand-by щодо держфінансів, що спрацьовують залежно від динаміки обмінного курсу.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас