Україна за рік випустить боргових паперів ще на $2,5 млрд - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна за рік випустить боргових паперів ще на $2,5 млрд - Мінфін

Кредит&Депозит
418
Україна планує до кінця року позичити на міжнародних ринках ще приблизно $ 2,5 млрд і розраховує на подальше зниження ставок, заявив представник Мінфіну.
“На сьогодні ми вже позичили $ 2,25 млрд і ще маємо право приблизно на $ 2,5 млрд”, – сказала директор департаменту боргової та міжнародної політики Галина Пахачук.
За її словами, розміщення позики може відбутися в будь-який час за сприятливих умов на ринках. “Будемо виходити на зовнішні ринки тоді, коли вони будуть для нас позитивними. Ми готові з актуальним проспектом емісії”, – сказала Пахачук.
Нагадаємо, на початку лютого країна дорозмістила десятирічні євробонди на $ 1 млрд із прибутковістю 7,625% річних, початковий випуск яких на $ 1,25 млрд був проданий в листопаді 2012 року.
Зазначимо, раніше Мінфін вдруге з початку року розпочав розміщення нового випуску десятирічних євробондів на $ 1,25 млрд під 7,5% річних. Пахачук зазначила: “Кожен наш випуск на зовнішніх ринках кращий, ніж був у минулі роки”.
“Наскільки нас сьогодні задовольняє ціна? Як представник емітента кажу: ми хочемо на зовнішніх ринках мати вартість запозичень значно нижчу, тому що борг наш абсолютно посильний для економіки України”, – продовжила вона.
За її словами, прямий державний борг за підсумками 2012 року складе 28,5% до обсягу валового внутрішнього продукту, а до кінця 2013 року не перевищуватиме 30%. Представник Мінфіну також заявила: “Ми перебуваємо в найбільш комфортній зоні за абсолютними цифрами… Борг у нас абсолютно контрольований. У нас євробонди тільки $ 17 млрд. Це дуже мало для країни в Європі з таким населенням”.
Підкреслимо, аналітики вважали, що країні буде складно впоратися в 2013 році з піковими платежами за зовнішнім держборгом, що становить близько $ 7,8 млрд, а з урахуванням виплат Національного банку за кредитами Міжнародного валютного фонду – близько $ 9 млрд.
Найбільше погашення – $ 1 млрд десятирічних євробондів з купоном 7,5% річних – припадає на 11 червня. Крім того, щокварталу Мінфін повинен повертати приблизно по $ 640 млн раніше отриманих кредитів МВФ.
Варто нагадати, що зараз Україна веде переговори з ключовим кредитором про новий кредит на суму $ 15 млрд, і місія МВФ, що завершила 10 квітня двотижневі переговори в Києві, пообіцяла “в найближчі тижні” продовжити дискусії.
“На сьогодні у нас на казначейському рахунку створено резерв для обслуговування наших зобов’язань. У нас абсолютно комфортний залишок”, – резюмувала Пахачук.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас