Як довго Нацбанк зможе втримувати резерви на теперішньому рівні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як довго Нацбанк зможе втримувати резерви на теперішньому рівні

Казна та Політика
2285
У березні обсяг валютних резервів Національного банку показав невеликий приріст (+$17 млн, або +0,01%), досягнувши до кінця першого кварталу $24,7 млрд. На такому практично незмінному рівні резерви залишаються протягом останніх чотирьох місяців. Це відповідає 3,3 місяця товарного імпорту або 2,9 місяця імпорту товарів і послуг. За загальноприйнятими правилами (rule of thumb), критичним є обсяг резервів на рівні близько трьох місяців імпорту.
Основний фактор, за рахунок якого вдається підтримувати резерви на цьому рівні – це залучення боргу з міжнародного і внутрішнього ринків капіталу. Починаючи з вересня 2012 р, центральні банки найбільших країн ухвалили цілу низку програм кількісного пом’якшення, які підвищили апетит міжнародних інвесторів до ризику. У результаті багаторазово збільшився потік охочих придбати боргові зобов’язання українських компаній. Можливість залучати кошти на ринку єврооблігацій отримала не лише держава, а й держбанки, і великі корпорації України – такі як «Миронівський хлібопродукт», ДПЕК. З початку року українські банки і корпорації змогли залучити $2,9 млрд.
Крім того, стабілізації валютних резервів допомогло активне скуповування банками на внутрішньому ринку державних облігацій, номінованих у валюті: у першому кварталі 2013 р. уряд розмістив таких паперів на $2,4 млрд. Причина в тому, що за 2012 р. приріст депозитів в іноземній валюті в банках України склав близько $4,9 млрд. А достатнього числа позичальників, здатних брати на себе валютні ризики, в Україні немає, тому кредитний портфель українських банків в іноземній валюті скоротився на $2,9 млрд. Цей обсяг валюти банки і змогли використовувати частково для купівлі валютних державних облігацій.
Питання в тому, як довго уряд зможе втримувати резерви на тому ж рівні. На наш погляд, у квітні-травні їх рівень може знизитися.
По-перше, на внутрішньому ринку держава буде менше позичати в доларах. Про це говорить повна відсутність валютних облігацій у графіку розміщень на квітень, опублікованому Мінфіном. По-друге, імпорт споживчих товарів сезонно зростає до кінця весни. Це додатково буде тиснути на рахунок поточних операцій. По-третє, у квітні та травні уряд чекають чергові великі виплати МВФ – у розмірі близько $400 млн і $960 млн відповідно.
Учора Міністерство фінансів успішно розмістило єврооблігації на $1,25 млрд. Ми очікуємо, що до кінця весни воно знову вийде з розміщенням на зовнішній ринок; розміщення євробондів українських компаній також продовжаться. Але цього разу припливу капіталу з міжнародних ринків може бути недостатньо.
Настрої інвесторів не завжди будуть такими хорошими. Існує кілька причин, чому інвестори купують український борг. Перша – колосальна дохідність (для порівняння: п’ятирічні держоблігації США торгуються з дохідністю 0,7%, п’ятирічні держоблігації України – з дохідністю 6,5%). Друга – відсутність негативних шоків на фінансових ринках останнім часом. Незважаючи на невеликі локальні струси, глобальна кон’юнктура залишається винятково сприятливою – індекс акцій S&P знаходиться біля історичних максимумів, а глобальні банки вже не такі зосереджені на підтримці ліквідності, як це було у другій половині 2011-го. Третя причина – ринки повірили, що український уряд досягне угоди з МВФ. Проблема в тому, що ринок зовнішніх позик може бути заморожений в будь-який момент. З останніх п’яти років цілих три роки (2008-2009 і 2П2011-1П2012) світові ринки капіталу не дозволяли Україні залучати ресурси за кордоном.
Щоб зменшити тиск на резерви, швидко скоротити обсяг імпорту Україна також не зможе. Дефіцит торгового балансу за останні 12 місяців склав майже $20 млрд. Становище світової економіки залишається важким, а значить, нашій країні буде складно швидко знайти нові ринки збуту для своєї продукції. А тому Україна, ймовірно, буде намагатися скоротити обсяг імпортованих товарів, у тому числі за рахунок введення додаткових мит. Але цих заходів навряд чи буде достатньо, щоб швидко скоротити споживання імпорту споживтоварів або енергоносіїв. Значно скоротити торговий дефіцит можуть боротьба з «сірим» імпортом і реформа українського ЖКГ. Однак реалізація даних заходів здатна принести користь лише в довгостроковій перспективі.
Іншими словами, обсяг міжнародних резервів вже знаходиться біля критичних рівнів, торговий баланс виглядає погано, а платіжний баланс вдається підтримувати лише за допомогою притоку фінансового рахунку, який у будь-який момент може бути заморожений. Щоб зміцнити довіру іноземних інвесторів і знизити ризики, пов’язані із залежністю від припливу боргового капіталу, Україні критично важливо прийняти структурні реформи, які пропонуються МВФ.
Франсуа Жиро
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас