Чому золотовалютні резерви не зменшуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому золотовалютні резерви не зменшуються

Валюта
9215
Минулого року і на початку поточного року було багато розмов і прогнозів, що золотовалютні резерви будуть зменшуватися, що потрібно терміново девальвувати гривню, правда не зрозуміло для чого. Але завершився перший квартал 2013 року, і виявилося, що ніякого падіння золотовалютних резервів немає, навпаки, вони навіть зростають, хоча може не так швидко, як хотілося.
За підсумками першого квартал 2013 року золотовалютні резерви склали 24,726 млрд. дол. З початку року зросли на 180 млн. дол, це мало, хоча дивлячись з чим порівнювати. За перший квартал 2012 року золотовалютні резерви зменшилися на 666 млн. дол. Хоча в 2011 році зросли на 1,82 млрд.дол, зате в 2010 році за перший квартал впали на 1,3 млрд. дол. Рік 2009 краще згадувати не будемо, там страшніші цифри падіння золотовалютних резервів.
Причина відносної стабільності золотовалютних резервів більш зрозуміла і проста, НБУ не скуповує валюту, а фактично більше спостерігає за валютним ринком з боку. Як кажуть, хотіли гнучкий валютний курс долара, будь ласка, насолоджуйтеся. Якщо подивитися на динаміку курсу долар/гривня на міжбанківському ринку за березень 2013 року, то все, як по книжках. Курс то зростає, а то падає. Хоча коливання мізерні. За підсумками березня 2013 р. діапазон коливань середнього курсу на міжбанківському валютному ринку був у межах 0,7%. А може й добре, що коливання курсу долар/гривня такі невеликі – зате євро/гривня дає віддушину для валютних спекулянтів. За підсумками березня 2013 р. діапазон коливання курсу євро/гривня на міжбанківському валютному ринку склав 1,9%.
Чому НБУ не викуповує валюту на міжбанку для збільшення золотовалютних резервів – це радше питання риторичне. Сама суть золотовалютних резервів це не їх розмір, а їх необхідність для регулювання або точніше впливу на курс гривні на міжбанківському ринку. А на даний момент, дійсно на валютному ринку України встановилася валютна рівновага. Немає активних гравців, які хочуть все скупити, але немає і активних гравців, які поспішають все продати. Багато в чому це пов’язано з тим, що істотно впав попит на готівкову валюту, можна було б сказати з боку населення, але напевно більш коректно було сказати, що з боку «тіньової економіки». А якщо немає попиту на готівкову валюту то, відповідно, і немає азарту активно скуповувати валюту на міжбанку або через обмінники, щоб потім з цією валютою не «зависнути» влітку. Бо хоча ще весна на дворі, але літо скоро, а разом з ним і період затишшя на ринку, коли нікому нічого не потрібно – ні валюта, ні гривня.
Частково на зменшення попиту на валюту в цілому вплинула політика зменшення закупівлі газу в Росії і спроби купити газ в європейських країнах. Це дещо зменшило авральне скуповування валюти, бо розрахунки на газ з Росією завжди виливалися в цілу проблему, коли доводилося фактично за рахунок валюти із золотовалютних резервів оплачувати закупівлю газу в Росії. Може дійсно вдасться Україні хоча б частково позбутися газової залежності від Росії з її дуже «дружніми» цінами. Як це не здасться дивним або навпаки – не дивним, але чим більше Україна буде переорієнтуватися на експорт продуктів харчування та зменшувати експорт металу, тим краще це буде для економіки України і населення в цілому. Бо тоді не потрібно буде в таких кількостях закуповувати «дуже дружній» російський газ, і проблема розрахунку за газ з Росією не буде так тиснути на курс долар/гривня.
Можна було б пофантазувати і сказати, що тепер, після подій на Кіпрі, наші люди будуть масово повертати гроші з офшорів і розміщувати їх в Україні. Хоча це більше як цікава думка, яка може здатися незвичайною для нашого життя. Але, напевно не варто забувати, що за підсумками 2012 року з Кіпру в Україну у вигляді приватних грошових переказів було перераховано 346 млн. дол, з Віргінських островів і острова Мен по 43 млн. дол. Рух валюти відбувається. Дійсно, після всіх цих подій і зняття мораторію на Кіпрі частина офшорної валюти наших людей повернеться в Україну, хоча інша частина «перебіжить» в інші офшори.
Події на Кіпрі виявилися неприємним інцидентом для приватних осіб, які тримали гроші там – в надії, що ніхто не дізнається. Великий бізнес – він більш обізнаний і ще завчасно забрав гроші з кіпрських банків, а от приватні особи, які мають українське походження дійсно потрапили в «пастку». Одна справа мораторій на зняття депозитів, який був в Україні в 2008-2009 роки, і зовсім інша мораторій на Кіпрі, який завжди вважався дуже надійним офшором. Тепер навіть розмови про Чорногорію та Андору як офшори викликають більше питань, ніж відповідей.
Тому може і не так швидко, але в перспективі події на Кіпрі можуть стати тим чинником, який змусить по-іншому ставитися до офшорних депозитів і може дійсно в перспективі вплинути на зростання золотовалютних резервів уже в Україні. У будь-якому разі, динаміка золотовалютних резервів влітку цього року може бути цікавою і буде однозначно спрямована на зростання цих самих резервів.
Найближчим часом курс долар/гривня був і залишається досить таки скучним і нудним показником, що й далі буде змінюватися від копійки до копійки, і все більше і більше засмучувати тих осіб, які скупили долар по 8,5 грн минулого року і весь час чекають 12 грн.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас