"Борщова" ​​інфляція в Україні склала 61% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Борщова" ​​інфляція в Україні склала 61%

Казна та Політика
1601
Зростання оптових цін на овочі “борщового набору” і картоплю за останні 12 місяців досягло 61%, свідчать дані аналітиків АПК-Інформ: овочі і фрукти. Рейтинг подорожчання овочів очолила морква, ціни на яку зросли по відношенню до початку квітня 2012 року на 92%.
Картопля подорожчала за рік в середньому на 74%, а капуста – на 69%. При цьому менш істотно зросли ціни на цибулю ріпчасту і буряк – на 33% і 37% відповідно.
“Дуже значний ріст цін на овочі” борщового набору “у відсотковому вираженні був обумовлений, перш за все, низькою базою порівняння, яка була на початку квітня минулого року”, – говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту АПК-Інформ: овочі і фрукти.
За її словами, тоді фермери готові були віддавати продукцію “практично безкоштовно”, в той час як цього року попит на “борщовий набір” є порівняно непоганим, однак пропозиція його також не можна назвати недостатнім.
Крім того, додала експерт, головною відмінністю поточного сезону від минулого є наявність досить масштабного експорту, який надає підтримку цінам, при цьому найбільш різким було зростання цін в західних регіонах країни, де подорожчання було більш ніж дворазовим.
Слід зазначити, що морква очолила рейтинг подорожчання овочів переважно завдяки різкому зростанню цін у Росії, куди вона поставляється в досить великих обсягах.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас