Іноземні інвестори не бояться розрахунків у гривні - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні інвестори не бояться розрахунків у гривні - банкір

Казна та Політика
561
Намір Кабінету міністрів зобов’язати іноземних інвесторів проводити всі розрахунки в Україні в гривні не віднадить іноземні банки та інших гравців ринку, оскільки цей захід є прийнятою у світі практикою валютної стабілізації. Таку думку висловив заступник голови правління ПАТ КБ «Південкомбанк» Олександр Коробко, коментуючи відповідні положення Держпрограми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.
За словами банкіра, таке обмеження вводиться як стабілізаційний захід для скорочення дефіциту поточних операцій і спекулятивних вкладень як у валюту, так і в українські активи. «Рівень доларизації, як відношення валютних депозитів до гривневих, знову виріс до рівня 10 річної давності, досягнувши майже 50%. Звідси і дефіцит на валютному ринку і необхідність НБУ втручатися в ситуацію різними методами. Розрахунки у валюті створюють додатковий тиск на валютний ринок. І якщо тиск на ринок готівкової валюти з початку поточного року значно знизився, то необхідність його зниження в інших сегментах ще актуальна», – зазначає О. Коробко.
Експерт вважає, що інвесторів, зацікавлених працювати в Україні, в т.ч. і банки з іноземним капіталом, такий захід не віднадить. «Для таких гравців головне – мати можливість вільної купівлі валюти в разі необхідності репатріації прибутку. Крім того, обсяги іноземних інвестицій, які будуть конвертуватися в іноземну валюту, непорівнянні з тими величезними обсягами готівки на валютному ринку та особливо обсягами валютних розрахунків за зовнішньоторговельними операціями. Тут різниця більш ніж у 10 разів», – говорить О. Коробко.
Він додає, що контроль за рухом валютних коштів у країну в тій чи іншій мірі давно існує в низці великих ринків, що розвиваються, зокрема в Китаї, Аргентині, Бразилії. «Навіть МВФ, який раніше виступав за лібералізацію валютних потоків, погоджується з необхідністю контролю за рухом інвестиційних ресурсів. Найбільш показовою формою контролю руху коштів іноземних інвесторів є податок на купівлю-продаж цінних паперів, спрямований на мінімізацію їх спекулятивної купівлі», – говорить О. Коробко.
На його думку, іноземні інвестори, в першу чергу, стурбовані тим, наскільки довго курс гривні протримається на поточному рівні. «Хорошим індикатором їх настрою є операції з ОВДП. Рік тому впевненість у девальвації гривні до кінця року стимулювала їх до продажу ОВДП. Звичайно, частину інвесторів, які очікують різкої девальвації гривні, це може налякати. Але для підвищення інвестиційної привабливості потрібні ще додаткові заходи. Одним з них могла б стати гарантія недопущення девальвації гривні вище певного рівня на певному часовому інтервалі. Плюс гарантії безперешкодного доступу іноземного інвестора до купівлі валюти в будь-який момент», – вважає О. Коробко.
Нагадаємо, відповідно до Держпрограми розвитку економіки, перший віце-прем’єр-міністр України, Національний банк, Міністерство фінансів і Мінекономрозвитку повинні в 2013 році забезпечити обов’язковий розрахунок у національній валюті іноземними інвесторами на законодавчому рівні для підвищення конкурентоспроможності економіки та поліпшення інвестиційного клімату.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас