Німці дивуються безпечності росіян: продають Китаю найкращі бойові літаки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німці дивуються безпечності росіян: продають Китаю найкращі бойові літаки

2481
Китайські ЗМІ з великою помпезністю зустріли новину про найбільшу угоду із закупівлі у Росії винищувачів Су-35 і підводних човнів “Лада”, і ця реакція повинна була стривожити Москву, зазначає Frankfurter Allgemeine. Справа в тому, що китайці не обмежуються зазвичай придбанням зброї, а копіюють технології та налагоджують у себе виробництво.
Багато військових експертів вважають: те ж саме китайські військові планують і щодо винищувачів Су-35. “Придбання цього літака – великий прорив для Китаю”, – цитує Inopressa.ru статтю в німецькій газеті.
“Найкращі у світі силова установка і радар, встановлені на літаку, який перевершує американський винищувач п’ятого покоління F-35, могли б в майбутньому допомогти Китаю при розробці власної авіаційної техніки”, – так оцінюють в Китаї угоду. Закордонні, та й деякі вітчизняні експерти не дарма хвилюються за долю російських технологій: Пекін не приховує, що планує налагодити власні винищувачі до кінця 2010-х років. Більше того, російські розробки вже були одного разу скопійовані КНР: у 1990-ті роки винищувач Су-27 став “прототипом” китайського J-11-B.
Швидше за все, трансферу технологій не уникнути і в справі будівництва підводних човнів, адже два з них, як відомо, будуть вироблені в Китаї. “Мабуть, спокуси китайського ринку і тут взяли гору над міркуваннями технологічної безпеки”, – роблять висновок німецькі журналісти.
Тим часом серед російських експертів є оптимісти, упевнені в мінімальному ризику копіювання Су-35. Для цього китайцям знадобилося б чимало технічної документації, точне налаштування обладнання, проведення безлічі дослідів і консультації з провідними інженерами, запевняють вони. До того ж Москва наполягла на продажу готових виробів і відхилила пропозицію продати ліцензію на виробництво винищувача.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас