Жодна програма з надання податкових пільг в Україні не виправдала себе - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жодна програма з надання податкових пільг в Україні не виправдала себе - експерт

602
Таку думку озвучив виконавчий директор CASE-Україна Дмитро Боярчук.
“Різного роду експерименти, які вводилися в різних секторах, відбулися успішно тільки за рахунок відновлення зовнішнього попиту в середині нульових. У той же час певна інноваційність почала з’являтися тільки на підприємствах, де власник якось асоціював себе з майбутнім підприємства. У всіх інших випадках все зводиться до того, що безвідповідальність (або неефективність) власника повинні оплачувати платники податків”, – констатував експерт.
Боярчук відзначив, що податковими пільгами хворіє не лише Україна, і це дуже часто використовується як аргумент лобістами таких пільг. Особливо коли “міжнародний досвід” каже, що навіть успішні західні країни таке практикують.
“Набагато простіше “інвестувати” в ухвалення рішення про пільги, ніж витрачати ресурси на пошук інноваційних шляхів. Тим більше, що наша традиція передбачає, що “кожному за потребами”, а у збиткових секторів, очевидно, потреби більші, ніж у перспективних та інновативних”, – зазначив експерт.
За словами виконавчого директора CASE-Україна, на практиці, звичайно, важко обійтися без соціальних аргументів чи аргументів пріоритетності/стратегічності окремих галузей.
“На мою думку, потрібно як мінімум не створювати нових і поступово витісняти старі пільгові програми у міру політичної можливості”, – резюмував експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас