Економіка України залишиться в рецесії до кінця першого півріччя - Reuters — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка України залишиться в рецесії до кінця першого півріччя - Reuters

899
Рецесія продовжиться в Україні у другому кварталі поточного року, вже четвертий квартал поспіль, оскільки сезонне пожвавлення в сільському господарстві навряд чи компенсує падіння виробництва, вважають аналітики, які беруть участь у щомісячному опитуванні Reuters.
Представники 17 банків та інвестиційних компаній вважають, що ВВП у другому кварталі може впасти на 0,2% або в кращому випадку залишитися на нульовій позначці після очікуваного за підсумками першого кварталу зниження на 0,7-0,9%. Тим не менш, ще місяць тому вони прогнозували відновлення зростання навесні.
“Поки ознаки стабілізації побачити складно. Динаміка промислового виробництва залишається негативною, фундаментальні фактори, що сприяють зміні динаміки, відсутні. Швидше за все, скорочення ВВП у другому кварталі продовжиться”, – вважають аналітики Першого українського міжнародного банку.
У четвертому і третьому кварталах минулого року ВВП впав відповідно на 2,5% та 1,3%. У першому кварталі минулого року зростання становило 2,2%, у другому – 3,0%.
Відзначимо, що в 2012 році через скорочення світового попиту на український експорт зростання ВВП України склало всього 0,2% замість очікуваних владою 3,9%, в порівнянні зі зростанням на 5,2% в 2011 році. Промислове виробництво впало в 2012 році на 1,8% після зростання на 7,6% роком раніше.
За інформацією Держстату, в лютому 2013 року індустрія України впала на 6,0% в річному вирахуванні. Експерти вважають, що в березні скорочення складе 2,9-3,0%.
Відзначається, що в умовах млявої економіки, падіння цін, що продовжується яке, на думку аналітиків, може перерости в інфляцію у другому півріччі, якщо будуть збільшені тарифи на послуги ЖКГ і подорожчає імпорт через обвал курсу гривні.
МВФ, у якого Україна просить позику на $15 млрд для поповнення міжнародних резервів Нацбанку, які впали до $24,7 млрд, радить владі збільшити тарифи на газ для населення, щоб зменшити бюджетний дефіцит, і відмовитися від фіксованого курсу гривні, щоб скоротити дефіцит торгівлі. НБУ вже три роки тримає гривню на позначці, близькій до 8 за $1, всупереч дефіциту зовнішньої торгівлі, що виріс в минулому році до $14,348 млрд з $10,157 млрд роком раніше.
“Поштовхом до прискорення інфляції може стати урядове рішення про підвищення житлово-комунальних тарифів на виконання вимог МВФ”, – вважають в ПУМБ.
Нагадаємо, що місія МВФ з 27 березня до 10 квітня проводить у Києві переговори з українським урядом про умови виділення кредиту.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас