Росія готова до видобутку сланцевої нафти - Лукойл — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія готова до видобутку сланцевої нафти - Лукойл

Енергетика
430
Росія готується до нафтового буму в тому ж масштабі, що і в США, так як методи, які викликали сланцеву революцію, застосовуються до родовищ нетрадиційної нафти в Сибіру. Про це заявив віце-президент “Лукойлу” Леонід Федун.
Федун сказав, що Росія зможе підтримувати видобуток нафти 10 млн барелів на добу ще довгий час, так як видобуток нафти на родовищах Баженовської свити в Західному Сибіру компенсує виснаження інших родовищ в країні.
Але він зазначив, що такий результат буде залежати від податкових пільг, які уряд пообіцяв для промисловості. Міністри пропонують відмовитися від податку на видобуток корисних копалин для компаній, що працюють на родовищах Баженовської свити.
Мета президента РФ Володимира Путіна щодо збереження видобутку на рівні 10 млн барелів нафти на добу до 2020 р. “абсолютно реалістична, але тільки якщо подібні фінансові інновації будуть введені”, повідомив Федун.
Експерти давно внесли Росію в список країн, які здатні повторити сланцеву революцію США. Росія має величезні запаси нетрадиційних ресурсів, розвинену нафтову промисловість і слабку екологічну опозицію, яка заблокувала розробку сланцевих родовищ в деяких європейських країнах.
За оцінками аналітиків Bank of America Merrill Lynch, на родовищах Баженовської свити можна добувати 500 тис. барелів на добу, тобто близько 5% від поточного рівня видобутку в країні. Це принесе уряду близько $7 млрд податкових надходжень щорічно.
Більшість великих нафтових компаній Росії, “Лукойл”, “Роснефть”, “Газпромнефть”, мають ділянки на родовищах нетрадиційної нафти і вже почали реалізацію проектів з видобутку. Але все ж почати видобуток буде нелегко. Бурові установки горизонтального буріння в Сибіру не такі доступні, як в США, а ще зберігається велика невизначеність щодо геології.
Директор з досліджень компанії IHS Тані Густафсон вважає, що Баженовська свита – це “кіт у мішку”, оскільки потенціал поки точно невідомий. Тим не менше навіть скептики погоджуються, що обсяг запасів може бути величезний.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас