НБУ може втратити право обмеження готівкових розрахунків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може втратити право обмеження готівкових розрахунків

1882
Народний депутат Юрій Дерев’янко (позафракційний) подав на розгляд ВР законопроект №2641 “Про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо встановлення граничних сум розрахунків готівкою)” (від 28.03.2013 року).
Даним законопроектом, зокрема, передбачається внесення корективи в частину 3 статті 1087 Цивільного кодексу, у разі прийняття та імплементації якої граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також фізосіб-підприємців в Україні буде встановлювати не Національний банк України (як зараз), а закон. Таким чином, як випливає з пояснювальної записки до законопроекту №2641, буде дотримана частина 1 статті 92 Конституції України, згідно з якою правовий режим власності в країні визначається винятково законами.
НБУ, у свою чергу, вже підготував проект постанови про введення граничної суми готівкових розрахунків в Україні – до 150 тис. грн. Цей підзаконний акт – оприлюднений на сайті регулятора для обговорення до 8 квітня – передбачає, серед іншого, що обмеження суми готівкової трансакції стосується не тільки операцій між суб’єктами господарювання, але і розрахунків фізосіб з підприємствами (підприємцями) при купівлі-продажу товарів (робіт, послуг ) за одним або кількома платіжними документами протягом одного дня. Згідно з проектом постанови Нацбанку, такі операції на суму понад 150 тис. грн вимагають безготівкової форми розрахунків.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас