Довіра до банківської системи України виросла на фоні кризи в ЄС - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довіра до банківської системи України виросла на фоні кризи в ЄС - експерти

Кредит&Депозит
811
Довіра до банківської системи України за останні два роки суттєво зросла, про що свідчить статистика вкладів, перш за все, в національній валюті. Про це заявили експерти під час круглого столу «Луна Кіпру: захист прав вкладників банків – світова та українська практика».
За словами директора департаменту нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду НБУ Наталії Іваненко, з початку року на рахунки українських банків прийшло 19 млрд грн. При цьому з початку березня поточного року – близько 4 млрд грн.
Велику роль у цьому відіграла збалансована політика НБУ, підтримана більшістю комерційних банків, відзначив заступник голови правління ПУМБ і член ради НАБУ Артур Загородников. «Завдяки цьому, ми маємо стабільний курс національної валюти і профіцит ліквідності у більшості банків, що дає можливість подальшого зростання національної економіки. Сьогодні ми можемо констатувати, що ситуація в Українському банківському секторі повністю стабілізувалася», – зазначив він.
При цьому експерти відзначили, що ситуація, що склалася на Кіпрі, свідчить про глобальні зміни у європейському фінансовому просторі. «Ми цілком можемо припускати, що Кіпр стане своєрідним «майданчиком для тестування». І заходи, вжиті там, можуть у майбутньому бути використані іншими європейськими країнами, які відчувають схожі труднощі», – вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Українці від цього не постраждають, упевнені експерти, оскільки вклади всередині країни надійно захищені. «Гроші, зароблені тут, повинні залишатися тут і працювати на подальший розвиток економіки цієї країни. Саме тому уряд свого часу пропонував олігархам амністію капіталів, повернутих в країну. Ті, хто не захотів, віддадуть тепер ці гроші на відновлення економік інших країн. І це буде справедливо», – сказав член громадської ради при Мінфіні Валерій Чорний.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас