В світі почала змінюватися структура поставок нафти і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В світі почала змінюватися структура поставок нафти і газу

Енергетика
1882
Структура світових поставок нафти і газу змінюється. За оцінкою Торгово-промислової палати Росії, в балансі світового попиту все більшу роль відіграють країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Перш за все Індія і Китай.
У найближчі 15 років енергоспоживання в країнах АТР буде зростати на 4% щорічно, тоді як у середньому по світу очікуване зростання не вище 2%. На азіатський ринок націлені країни Близького Сходу, Канада, Австралія і Східна Африка. Перед Росією стоїть непросте завдання: встигнути зайняти свою нішу, освоюючи важкодоступні родовища Східного Сибіру і Далекого Сходу.
“У цьому є виклик. Створення, по суті справи, нової податкової системи, яка б дозволяла ефективно розробляти саме такі родовища. Це перше. І друге – стимулювати розробку шельфових родовищ, і таких, з яких важко видобувати нафту. І це для нашої нафтогазової галузі серйозний виклик”, – зазначив нещодавно міністр енергетики РФ Олександр Новак.
Позиція профільного комітету Торгово-промислової палати – до розробки шельфу потрібно обов’язково залучати приватний бізнес.
До 2020 р. належить провести масштабну геологорозвідку. Створити базу даних запасів нафти і газу. Це дорога і технічно складна робота, а її перспективи можуть виявитися сумнівними. Законодавство, що регулює освоєння шельфу, досі не затверджене.
“Я згоден, не можна допускати дилетантів. Не можна допускати компанії, які досвіду не мають. Але вже ті, котрі мають такий досвід, звісно, мають право працювати на шельфі. Цю точку зору ми висловлювали на нашому комітеті, на інших заходах, в яких беремо участь. Це наша позиція”, – коментує президент Союзу нафтогазопромисловців Росії Геннадій Шмаль.
Запаси старих родовищ біднішають. Держава зацікавлена в тому, щоб нафтові компанії більше вкладали в освоєння нових родовищ. Для окремих проектів надаються податкові пільги. Є й альтернативні варіанти. Наприклад, не скорочувати, а збільшувати ставку ПВКК, але вирахувати із розрахунку податку витрати на геологорозвідку. Це дозволить геологам на кожен рубль, вкладений нафтовою компанією, додатково отримати 2 руб. співфінансування за рахунок держави. Або ще один варіант, який підтримує Торгово-промислова палата: замінити ПВКК податком на додатковий дохід. Компанія “Башнафта” готова провести експеримент на собі.
“Введення нового податкового режиму – це оподаткування не кожної тонни видобутої нафти, не обкладання виручки податками, а оподаткування доходу. Причому дохід може обкладатися зовсім не за тією ставкою, яка прийнята на сьогоднішній день у Росії. Не 20%, а скажімо 50%. При цьому компанія отримає можливість використовувати додаткові гроші, які вона не заплатила у вигляді ПВКК для видобування тих запасів, які є на сьогоднішній день в землі”, – пояснює президент АНК “Башнафта” Олександр Корсик.
Зважитися на таке радикальне реформування податкової системи складно. Нафтові податки і відрахування – це дві третини російського бюджету. Показники стягнення податку на додатковий прибуток не для всіх очевидні. Міністерство енергетики готове прийняти пропозицію “Башнафти”. Але із застереженням: “якщо погодиться Мінфін”.
“Це революція в оподаткуванні Росії. Тож на це зважитися відразу, дійсно, уряду дуже важко. Але, як кажуть, треба вибирати найкращий момент, щоб не робити це в найгірший. Тож я теж підтримую давним-давно – давайте хоча б з одного регіону почнемо. Це внесе якийсь дисбаланс, але це змусить всіх напружитися. Напруга створить конфлікти, конфлікти виллються в рішення”, – говорить голова комітету з енергетичної стратегії та розвитку ПЕК ТПП РФ Юрій Шафраник.
Практично з нуля у світі розвивається новий сегмент так званої нетрадиційної нафти. Сьогодні це вже 19% від загального обсягу видобутку. У Росії – менше 5%. Частка шельфового видобутку в світі приблизно 27%, в Росії – 3,4%.
Росія сильно відстала у виробництві скрапленого газу. Реально діючим можна назвати тільки один завод СПГ на Сахаліні. Готується до запуску масштабний проект “НОВАТЕК” на Ямалі. Це хороший шанс для незалежних виробників газу вийти на азіатські ринки.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас