Центральні банки скуповують золото, очікуючи краху долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центральні банки скуповують золото, очікуючи краху долара

13656
На цьому тижні агентство Bloomberg назвало Росію головним скупником золота десятиліття. Фактично, Росія перетворювала “чорне золото” на звичайне: ЦБ за 10 років скупив 570 тонн золота. Якщо вважати, що тройська унція коштує $1650, то вартість покупки становить приблизно $30 мільярдів.
Агентство помилилося з лідером, вважає Джефф Кларк з Casey Research. Народний банк Китаю, схоже, скуповує ще більше золота, але нікому про це не говорить, щоб не задирати ціну. Але й інші ЦБ не відстають. Дані за 2012 рік побили всі попередні рекорди.
• В абсолютних величинах лідером з купівлі золота стала Туреччина з 5,2 млн тройських унцій. Свої золоті резерви країна збільшила на 84,1%, до 11,56 млн тройських унцій.
• Російський ЦБ купив 2,4 млн тройських унцій, збільшивши резерви на 8,5% – до 30,79 млн тройських унцій.
• Бразилія купила 1,08 млн унцій, збільшивши свої резерви в 2 рази.
• Серед нечисленних продавців золота – Шрі-Ланка, Німеччина та Чехія.
Головним покупцем золота у світі в минулому році став ЦБ Туреччини
Центральні банки скуповують золото, очікуючи краху долара
Всього центробанки купили 15,2 млн тройських унцій золота, а якщо відняти з цієї суми продаж, то чиста купівля становила 14,8 млн унцій. Ці дані засновані на офіційних звітах центробанків і урядів і не включають в себе Китай і кілька інших країн, які не надали звітність.
Поки ніхто не розуміє справжнього масштабу зростання світових золотих резервів. Останній раз центральні банки скуповували золото такими темпами на початку 60-х років минулого століття. Чисте зростання золотих резервів склало в 2012 році 17% – це більше, ніж рекордне зростання, зафіксоване в 2011 році. При цьому центральні банки ігнорують цінову динаміку, скуповуючи золото, незважаючи на дуже швидке зростання цін.
Центробанки нарощують золоті резерви рекордними темпами
Центральні банки скуповують золото, очікуючи краху долара
Купівля золота може бути набагато більшою – Китай останній раз звітував про свої резерви у 2009 році.
Китай купив золота більше, ніж Росія
Про купівлю золота Китаєм економісти судять з непрямих даних. В основі оцінки Bloomberg лежали дані щодо імпорту золота Китаєм з Гонконгу, а також припущення, що золото, видобуте в країні, не покидало Китай. Згідно з офіційною оцінкою, НБК володіє 1054 тоннами золота. За оцінкою Bloomberg, ЦБ Китаю купив 425 тонн золота за останні 10 років. Швидше за все, це помилка, впевнений Кларк, і Китай, а не Росія – головний скупник золота XXI століття.
• У грудні імпорт золота з Гонконгу побив рекордні 109,8 тонн.
• Імпорт за весь 2012 рік також склав рекордні 572,5 тонн.
• Загальний імпорт з початку 2001 року досяг 1352 тонн.
• Китай зараз є найбільшим у світі виробником золота. З 2001 року імпорт плюс видобуток склали 4793 тонни золота – стільки золота виявилося в країні за 10 років.
Bloomberg заявляє, що лише 10% від цього золота було відкладено в резерви центробанку. Звичайно, китайські громадяни купують багато золота з метою заощадження, але є великі сумніви, що приватне споживання склало 90% усього доступного в країні “жовтого металу”. Швидше за все, китайський центробанк таки купує золото швидше, ніж його російський колега.
За оцінкою економіста і відомого інвестора Джеймса Рікардса, Китай вже накопичив 2-3 тисячі тонн золотих резервів. Якщо ця оцінка точна, то з 2009 року країна подвоїла свої резерви.
Китай підірве ринок золота
Наступний катаклізм на ринку золота станеться, коли Китай офіційно оголосить про свої реальні запаси, впевнений Рікардс.
• В кінці 2013 – на початку 2014 року Китай оголосить, що його резерви золота становлять 3-4 тисячі тонн. Це призведе до стрибка цін до $2500-3000 за тройську унцію.
• У Китаї обсяги золотих резервів відносно ВВП дійдуть до співвідношення в США, які всі резерви зберігають у дорогоцінних металах. Золото в цій ситуації стане справжньою основою світової монетарної системи, золотим стандартом, як це і було до краху попередньої системи.
• У 2015 році золото подорожчає до $7000 за тройську унцію.
Центробанки намагаються захистити себе від обвалу долара
Відповідь на питання, чому центробанки так відчайдушно купують жовтий метал, проста.
Російські чиновники заявили, що саме золото забезпечить суверенітет країни, якщо щось трапиться з доларом, євро, фунтом або іншою резервною валютою.
Ху Цзіньтао, колишній голова Китаю, заявляв, що нинішня валютна система – це “продукт минулого”. Політики з країн, що розвиваються, говорять про несправедливість доларової системи та валютні війни.
Якщо ситуація в економіці США буде погіршуватися, а монетарна політика ФРС остаточно перестане допомагати, то “кількісне пом’якшення” може стати ще більш активним, а його метою буде зниження курсу долара – це єдиний спосіб змусити експорт США зростати, не вдаючись до зниження номінальних зарплат.
Можливо, інвестори намагаються забути про ризики головної світової резервної валюти, але центробанки про них забути не могли – вони знають, що буває, коли друкуєш занадто багато грошей, вони самі так колись робили. Вони хочуть застрахувати себе від політики ФРС і вкласти кошти в те, що має реальну ціну.
Долар був світовою резервною валютою з моменту закінчення Другої світової війни, спочатку разом з золотом, потім вже без нього. Зараз настає кінець цієї епохи, і центробанки купують те, що повинні купувати. Центробанки очікують падіння долара, а також зміни його статусу і намагаються захистити себе від цих ризиків.
А це означає, що золото, яке подорожчало на 500% з 2001 року, не переоцінене. Швидше за все, центробанки продовжують його скуповувати прямо зараз.
Частка золота в резервах Росії складає близько 9,5%, а в резервах Китаю – близько 2%. Але центробанки цих та багатьох інших країн вирішили скупити стільки золота, скільки вийде, тому Китай та інші країни не публікують офіційну статистику щодо резервів.
Висока ймовірність, що долар США не зможе пережити удар американського уряду і ФРС. У цьому випадку більшість валют втратять свою купівельну вартість.
Можливо, інвесторам теж варто піти шляхом центральних банків і купувати золото, а також папери компаній, що займаються його видобутком.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас