Економетрика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економетрика

Казна та Політика
588
Економетрика – наука, що вивчає кількісні і якісні економічні взаємозв’язки за допомогою математичних і статистичних методів і моделей. Сучасне визначення предмету економетріки було виведено в статуті Економетричного товариства, яке головними цілями назвало використання статистики і математики для розвитку економічної теорії.
Теоретична економетріка розглядає статистичні властивості оцінок і випробувань, тоді як прикладна економетріка займається використанням економетрічеських методів для оцінки економічних теорій. Економетріка дає інструментарій для економічних вимірів, а також методологію оцінки параметрів моделей мікро- і макроекономіки. Крім того, економетріка активно використовується для прогнозування економічних процесів як в масштабах економіки в цілому, так і на рівні окремих окремих підприємств. При цьому економетріка є частиною економічної теорії, поряд з макро- і мікроекономікою.
Термін «економетріка» складається з двох частин: «еконо» — від «економіка» і «метрика» — від «вимір». Економетрика входить в обширне сімейство дисциплін, присвячених вимірюванню і вживанню статистичних методів в різних галузях науки і практики. До цього сімейства відносяться, зокрема, біометрія, технометріка, наукометрія, психометрія, хемометрія, кваліметрія.
Окремо стоЇть соціометрія – цей термін закріпився за статистичними методами аналізу взаємин в малих групах, тобто за невеликою частиною такої дисципліни, як статистичний аналіз в соціології і психології.
При підготовці словника використовувалася інформація з відкритих джерел в інтернеті
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас